Πολιτική

Χάρης Δούκας VS Νίκος Ανδρουλάκης: Η ώρα της σύγκρουσης για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ

Χάρης Δούκας VS Νίκος Ανδρουλάκης: Η ώρα της σύγκρουσης για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ
Αρχίζουν να αποκρυσταλλώνεται η βασική εικόνα των διεκδικητών της προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα να αρχίζουν να πολώνουν τα πράγματα στο εσωτερικό του κόμματος, προχωρώντας σε μια άτυπη μεταξύ τους κόντρα λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος φέρεται να έχει αποφασίσει ότι θα θέσει και αυτός υποψηφιότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Μιχάλης Κατρίνης κινείται πολύ κοντά σε μια τέτοια απόφαση. Τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται και η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Μανώλη Χριστοδουλάκη, με τα ενδεχόμενα να είναι δύο: αυτόνομη υποψηφιότητα ή στήριξη του Χάρη Δούκα.

Ο Δούκας σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Ανδρουλάκης

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη χθεσινή μέρα άρχισε να ξεκαθαρίζει ότι πιθανόν η βασική κόντρα στην κούρσα της προεδρίας θα είναι μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα. Και αυτό, διότι ο δήμαρχος Αθήνας σήκωσε το γάντι που είχε ρίξει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποιός θα πάρει (τολμήσει) την πρωτοβουλία στην ΚΠΕ να προτείνει συγκεκριμένη πρόταση οδικού χάρτη για τις εσωκομματικές εκλογές.

Ο οδικός χάρτης Δούκα

Ο Χάρης Δούκας, λοιπόν, πρότεινε με επιστολή του στους θεσμικούς υπεύθυνους του ΠΑΣΟΚ, την οποία έδωσε και στη δημοσιότητα, να διεξαχθούν Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος στις αρχές Οκτώβρη και ψηφοφορίες για πρόεδρο στις 3 και 10 Νοεμβρίου. Η κόντρα μέσω άτυπων διαρροών που ακολούθησε στη συνέχεια, σχετικά με το κατά πόσο ή όχι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι στις 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας, έχει μικρή πρακτική σημασία (είχαν διεξαχθεί ημέρα Μαραθωνίου και οι εσωκομματικές εκλογές του 2017 και κάλλιστα μπορεί να βρεθεί μια άλλη κοντινή ημερομηνία).

Πρώτα δείγματα πόλωσης μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα

Ωστόσο, προκύπτουν από την επιλογή Δούκα, αλλά και την απάντηση Ανδρουλάκη, αρκετά πολιτικά συμπεράσματα. Πρώτον, ο Χάρης Δούκας είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, ο Χάρης Δούκας επιχειρεί να θέσει τον εαυτό του στο επίκεντρο της σύγκρουσης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τρίτον, ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να αποδέχεται ως βασικό του αντίπαλο τον Χάρη Δούκα.

npb055451716633092_1_a42cc.jpg

Στην ΚΠΕ οι αποφάσεις για ημερομηνίες, Συνέδριο, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το τελικό χρονοδιάγραμμα τελικά θα επιλεχθεί από την Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο, πάντως, ότι οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία επαρκούς χρόνου διαβούλευσης και όχι μεγάλης διάρκειας εσωστρέφειας, άρα φωτογραφίζονται οι Οκτώβρης, Νοέμβρης και Δεκέμβρης. Αντιθέτως, πιο ασαφή είναι τα πράγματα σε ότι αφορά το αν πρέπει να προηγηθεί Συνέδριο ή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή τίποτα από τα δύο. Ωστόσο, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν στις σχετικές ψηφοφορίες θα αποκαλύψουν σε έναν βαθμό και τους συσχετισμούς μεταξύ των υποψηφίων, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μεσαία στελέχωση της Χαριλάου Τρικούπη