Πολιτική

Εσωκομματικά «καρφιά» Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

Εσωκομματικά «καρφιά» Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ Φωτογραφία: Eurokinissi
Αποτίμηση των ευρωεκλογών, μήνυμα επανεκκίνησης και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων - Τι απαντά σε όσους ζητάνε «επιστροφή στις ρίζες» για τη ΝΔ

Σήμα επανεκκίνησης και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία σημείωσε σημαντικές απώλειες. Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και σε όσους θεωρούν ότι η ΝΔ απομακρύνεται από τις ρίζες της: «Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριαρχικό χαρακτήρα της παράταξής μας». 

«Η σημερινή μας συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Αυτή την ηχηρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες», είπε αρχικά στην ομιλία του.

Υπογράμμισε ότι η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «το αποτέλεσμα δεν σκιαγραφεί πλήρως τον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «καταγράφει την καθαρή ιδεολογική και πολιτική υπεροχή της παράταξής μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2ο και 3ο κόμμα δεν συμπληρώνουν τα ποσοστά μας ακόμη και αν αθροίσουν τα δικά τους».

«Η αριθμητική της κάλπης κρύβει πολλά μηνύματα που πρέπει να μελετήσουμε, να συζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε ως σημείο δυναμικής επανεκκίνησης», τόνισε.

«Αναμφίβολα το πρώτο συμπέρασμα είναι αυτονόητο: οι πολίτες έχουν απαιτήσεις. Ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη αδράνεια», συμπλήρωσε.

Εσωκομματικά «καρφιά»

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, επισήμανε, τονίζοντας: «Θα αγωνιζόμαστε για να κάνουμε πράξη τις κεντρικές προεκλογικές μας προβλέψεις: ενίσχυση μισθών, αποκλιμάκωση φόρων, θωράκιση της Ελλάδας».

Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, είπε: «Είμαστε μακριά από κάτι ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας έχουν εξαντλήσει τη συμμαχία τους».

Στα περί «ανάγκης επιστροφής της ΝΔ στις ρίζες», ο ίδιος λέει: «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται σημαίνει ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί. Αντίθετα, όταν τα κλαδιά μεγαλώνουν, τότε οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους. Υπάρχουν για να διατηρούν το δέντρο ακμαίο. Η παράδοση για μας στη ΝΔ είναι στοιχείο της εξέλιξής της».

«Αυτό δείχνει και η ιστορία μας: όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε», είπε με νόημα.

Αυτοκριτική

«Ενω η αντιπολίτευση βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη δική της κρίση εμείς πρέπει να αντικρίσουμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών», τόνισε.

«Η αυτοκριτική δεν πρέπει να είναι αφορμή για μία αδιέξοδη εσωστρέφεια ή προσωπικές επιδιώξεις», συμπλήρωσε.

«Η επίμονη ακρίβεια έκανε ζημιά στην κυβέρνηση, όπως έκανε σε όλες τις κυβερνήσεις παντού στον κόσμο. Ναι, είχαμε και άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που μπορεί να απομάκρυναν κάποιους νέους φίλους μας και μερικές φορές και αφωνία για ζητήματα που έπρεπε να μιλήσουμε πιο έντονα», υπογράμμισε.

«Εχω κάνει πιο αισθητή την παρουσία βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση», τόνισε.

Για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Στη συνέχεια η πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία: «Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζεται χωρίς τον ξενοδόχο».

Οπως είπε, αυτό «ισχύει και για την Αλβανία». Σχολιάζονται τη χθεσινή δικαστική απόφαση που κρατάει τον Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή, σχολίασε: «Η απόφαση αυτή φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να αναλάβει τα καθηκοντά του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής. Οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει τον ευρωπαϊκό δρόμος της Αλβανίας».

«Να δώσουμε νέα προοπτική στην παρακαταθήκη μας»

«Πετύχαμε εκλογικά ποσοστά τα οποία ήταν πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΝΔ εδώ και μία 20ετία. Αυτή την πατριωτική και κομματική παρακαταθήκη έχουμε χρέος να την τιμήσουμε, αλλά να της δώσουμε μια νέα προοπτική. Να παραμερίσουμε τις όποιες άγονες τριβές, να προτάξουμε το καλό της ΝΔ, να ενθαρρύνουμε τον γόνιμο διάλογο...».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντα ότι «εκλογές θα έχουμε και πάλι το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι μια νίκη όλων μας».

Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδοιοπκτήτη και σταθερή διάρκεια. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται κάθε μέρα, με τη δική μας δράση»

«Αξιολογούμαστε όλοι», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.