Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ευρεία συμφωνία για εκλογές προέδρου στις 6 και 13 Οκτωβρίου και 3+2 υποψήφιοι

ΠΑΣΟΚ: Ευρεία συμφωνία για εκλογές προέδρου στις 6 και 13 Οκτωβρίου και 3+2 υποψήφιοι
Με ευρεία συμφωνία σε ότι αφορά τον οδικό χάρτη νέας εκλογής προέδρου και με κατάθεση 3 υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία έλαβε χώρα σε αρκετά ήπιο κλίμα.

Με βάση την εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου, ενώ οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν επίσημα σε Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη πρότεινε ένα τηλεοπτικό «ελεύθερο debate» μεταξύ των υποψηφίων. Με τον οδικό χάρτη Ανδρουλάκη συμφώνησε η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών της ΚΠΕ, μεταξύ των οποίων, οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος.

Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος οι πρώτοι υποψήφιοι

Παράλληλα, χθες κατετέθηκαν κατατέθηκαν (ατύπως) 3 υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου, ενώ ανοικτό άφησε αυτό το ενδεχόμενο η Νάντια Γιαννακοπούλου, δηλώνοντας ότι θα είναι παρούσα από την πρώτη γραμμή, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανόν να στηρίξει τελικά την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ελάχιστων ημερών η κατάθεση υποψηφιότητας και του Μιχάλη Κατρίνη.

Ανδρουλάκης: Παρέλαβα κόμμα, δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα

Σε ότι αφορά τον διάλογο επί των πολιτικών ζητημάτων, βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της ΚΠΕ ήταν οι σχετικά ήπιοι τόνοι, με εξαίρεση ορισμένες αιχμές του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος σκιαγράφησε μια εικόνα ανάδειξης της κριτικής που δέχεται από τα μιντιακά συμφέροντα, αποφεύγοντας ωστόσο τις ονομαστικές αναφορές σε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε μια αρκετά επιθετική γραμμή για την προοπτική ανασύνθεσης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, κάνοντας λόγο για «σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως στα γνωστά τραπέζια του τριγώνου του κέντρου των Αθηνών για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας: «Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός».

Δούκας: Ιστορική καμπή που απαιτεί επανεκκίνηση και αναγέννηση

Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας σημείωσε ότι η τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ «δεν το καθιστά δύναμη ανατροπής ούτε το βάζει σε τροχιά διακυβέρνησης ούτε ο Μητσοτάκης θα φύγει έχοντας απέναντι του κόμματα του 13% και του 15 %». Αναφέρθηκε, λοιπόν, στη σημασία του «να κλείσει ο κύκλος της επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ και να ξανανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης», επισημαίνοντας ότι το κόμμα «βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή», που «είναι κάτι περισσότερο από κρίση» και η οποία απαιτεί την επανεκκίνηση και την αναγέννηση του.

Γερουλάνος: Σχέδιο, κόμμα που ακούει και ενότητα

Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για την «ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς», για να διεκδικήσουν μαζί τη διακυβέρνηση της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο ευθύνης στο οποίο δεσμεύεται: «Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική».