Πολιτική

Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω «πολεμικής» Κασσελάκη κατά Τσίπρα

Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω «πολεμικής» Κασσελάκη κατά Τσίπρα
Σήμερα στις 10:00 συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά από μια περίοδο αρκετών εβδομάδων που το θερμόμετρο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου έχει χτυπήσει κόκκινα.

Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι δύσκολη, με τα δύο βασικά στρατόπεδα του κόμματος να εμφανίζονται χωρίς διάθεση συμβιβασμών και τους ενδιάμεσους να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο Κασσελάκης επιμένει

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη έχουν προηγηθεί εναντίον του Αλέξη Τσίπρα οι βαριές υπόνοιες περί μαύρων ταμείων, οι σκληρές αιχμές για το θέμα των συνεισφορών στη Αυγής, οι επιθετικές διατυπώσεις για σχέδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντρώο σχήμα (για τα περί ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς) και η απαξίωση των παλιότερων προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι προειδοποιήσεις για διαγραφές προς όσους δεν αποδεχτούν τις καταστατικές αλλαγές που προγραμματίζει. Μάλιστα, στην προχθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ανυποχώρητος ως προς όλα τα παραπάνω.

Δεν υποστέλλουν τη σημαία οι αντιφρονούντες

Αλλά και στην άλλη πλευρά, αυτή των αντικασσελακικών, επίσης δεν υπάρχει διάθεση υποχωρήσεων. Αντιθέτως, όλα τα στοιχεία κριτικής που είδαμε στον κείμενο των 87 αναμένεται να τεθούν και σήμερα: Η αρνητική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η επιμονή στο ζήτημα των συγκλήσεων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, η αντεπίθεση για τις απολύσεις επαγγελματικών στελεχών, το ζήτημα της Αυγής, οι σκιές εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα, η αδρανοποίηση των οργάνων κτλ. Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχουν απαντήσει στο θέμα των καταστατικών αλλαγών που ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης, για τις οποίες περιμένουν να δουν το περιεχόμενο τους.

Παππάς και Φάμελλος παραμένουν σιωπηλοί

Πάντως, πέρα από αυτές τις δύο αυτές πλευρές, ενδιαφέρον θα έχει η έως τώρα «σιωπηλή» ομάδα των ενδιάμεσων των Νίκου Παππά και Σωκράτη Φάμελλου, οι οποίοι μοιάζουν να στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη αυτή την περίοδο, αποφεύγοντας την κριτική.

Ωστόσο, αυτό δεν προδικάζει απαραίτητα και τη στάση που θα ακολουθήσουν τα στελέχη αυτής της ομάδας και στην Πολιτική Γραμματεία, δεδομένου ότι και σε άλλες φάσεις των τελευταίων μηνών έχουν ασκήσει κριτική στο συγκεκριμένο όργανο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει προηγηθεί η τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο απέφυγαν να διαφοροποιηθούν επί οποιουδήποτε ζητήματος, δεν φαίνεται να προμηνύει κάτι αντίστοιχο. Άλλωστε, από την ομάδα αυτή έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα αρκετά πρόσωπα της μεσαίας στελέχωσης, τα οποία και συνυπέγραψαν το κείμενο των 87.