Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σφυροκόπημα κριτικής, αλλά ο Κασσελάκης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει

eurokinissi eurokinissi
Σαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις έγιναν οι διαρροές σχετικά με τη 6ωρη συζήτηση που έλαβε χώρα χθες στην Κουμουνδούρου.

Από τη μια πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης βρήκε τη συζήτηση «παραγωγική» και «ευγενική» και από την άλλη, η ομάδα των 7 αντιφρονούντων που εναντιώθηκε στη εισήγηση, κάνει λόγο για «σφυροκόπημα κριτικής», από σχεδόν όλα τα μέλη της ΠΓ. Το μόνο κοινό στοιχείο των «εξιστορήσεων» είναι ότι πράγματι η συζήτηση έγινε σε πολιτισμένο και πολιτικό κλίμα, χωρίς να ανέβουν οι τόνοι.

Ο Κασσελακης ήθελε χαμηλούς τόνους, οι αντιφρονούντες επέμειναν

Προφανώς, αυτό ο δυισμός στο κλίμα που εκπέμπει η κάθε στρατόπεδο σχετίζεται με τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, τους οποίους ο ίδιος ανέβασε το προηγούμενο διάστημα. Το, δε, αντικασσελακικό στρατόπεδο επιδιώκει να διατηρηθεί η εικόνα αμφισβήτησης του επικεφαλής της Κουμουνδούρου, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα.

Η κριτική επεκτάθηκε και στους ενδιάμεσους

Η αλήθεια, πάντως, δεν φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά όντως, σύμφωνα πληροφορίες, τα περισσότερα από τα μέλη της ΠΓ άσκησαν σκληρή κριτική για σειρά θεμάτων στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι σκιές για μαύρα ταμεία στην Κουμουνδούρου, οι αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, οι απολύσεις επαγγελματικών στελεχών, οι στοχοποίηση προσώπων, ο ξαφνικός θάνατος του καθημερινού φύλλου της Αυγής, οι διχαστικές αναρτήσεις στα social media ήταν μερικά από τα σημεία κριτικής που φέρεται να δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις παρατηρήσεις ή άλλες δεν έγιναν μόνο από τα 7 μέλη του οργάνου που υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα «το κείμενο των 87». Αντιθέτως, με κριτικό τρόπο φέρονται να τοποθετήθηκαν και άλλα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης, ενώ στον χορό αυτό (της κριτικής), σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπήκαν μόνο η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Σκορίνης και ο Πάνος Ρήγας.

Οι 7 που φέρονται να διαφώνησαν με την εισήγηση

Επιπλέον, 7 στελέχη, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου, ξεκαθάρισαν ότι δεν συμφωνούν με την εισήγηση της Ράνιας Σβίκγου, κυρίως για δύο σημεία. Το ένα αφορούσε τη θετική αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών και κατά συνέπεια την απουσία αναζήτησης των αιτιών του 15%.

Το δεύτερο είχε να κάνει τις διατυπώσεις για τη στρατηγική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, με τους 7 να θεωρούν ότι η Κουμουνδούρου θα πρέπει να έχει πολύ πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και ανοιχτότερη προσέγγιση. Μάλιστα, είναι βέβαιο ότι οι 7 θα ήταν 9, αν δεν είχε παραιτηθεί από το όργανο την προηγούμενη εβδομάδα ο Διονύσης Τεμπονέρας και δεν έλειπε για λόγους υγείας από τη συνεδρίαση ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Πάντως, ακόμη και για το θέμα της συμφωνίας ή της διαφωνίας με την εισήγηση, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν ότι δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, αλλά μόνο εκφράστηκαν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα.

Ερωτηματικό για το αν ο Κασσελάκης θα συνεχίσει σε ήπιους τόνους στην ΚΕ

Σε ότι αφορά τη συνέχεια των πραγμάτων στην Κουμουνδούρου και ιδίως τη στάση των δύο πλευρών στην Κεντρική Επιτροπή, τα πράγματα παραμένουν θολά. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει στη γραμμή των ήπιων τόνων, σε βαθμό να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως δέχεται κριτική, καθώς η Πολιτική Γραμματεία είναι ένα όργανο το οποίο έχει αποτελέσει πεδίο έχει αποτελέσει επανειλημμένως εχθρικό πεδίο για τον ίδιο και για αυτό είχε αποφύγει τη σύγκληση της για μεγάλο διάστημα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να διαλέξει μια πολύ πιο επιθετική στάση στην Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο, δε, ότι το Κασσελακικό κοινό στα social media χθες το απόγευμα έβγαζε αφρούς εναντίον των 7 που απέρριψαν την εισήγηση της Ράνιας Σβίγκου.

Συνέχιση της κριτικής από τους 87 με ενδεχόμενη κλιμάκωση

Στο άλλο στρατόπεδο, όσοι υπέγραψαν το κείμενο των 87 την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αμφισβήτηση κορυφαίων επιλογών του προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε κάποια συγκεκριμένη παρέμβαση στην ΚΕ του, η οποία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.