Πολιτική

Το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν και τα μηνύματα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν και τα μηνύματα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον, με το βλέμμα όσον αφορά την Ελλάδα να στρέφεται αφενός στην συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν και αφετέρου στην πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει στο ανώτατο επίπεδο το ζήτημα της παραβίασης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά την συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11 σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδος, αναμένεται να γίνει επισκόπηση της εν εξελίξει πορείας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών η οποία δρομολογήθηκε κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες πέρυσι τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Παρόντες στην σημερινή συνάντηση αναμένεται να είναι επίσης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών και βασική επιδίωξη να εκπέμψουν ένα ακόμη μήνυμα ότι η προσπάθεια για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο συνεχίζεται, ενόψει και του επόμενου σημαντικού ραντεβού των δύο ηγετών που έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, όπου ενδεχομένως να επιχειρηθεί να αγγίξουν και ζητήματα που άπτονται του πολιτικού διαλόγου.

Μέχρι στιγμής το αδιαμφισβήτητο κλίμα προόδου των τελευταίων 16 μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνδέεται με τα ζητήματα της οικονομίας και εν γένει της "θετικής ατζέντας", ενώ αποτυπώνεται και στην καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό.

Οι διαφωνίες παραμένουν ωστόσο στα ζητήματα του πολιτικού διαλόγου, ενώ απολύτως μη εποικοδομητική παραμένει η θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό, όπως διεφάνη και από τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, στο παρά πέντε της μετάβασης στην Ουάσιγκτον.

Το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή, στην Νέα Υόρκη, με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία αναμένεται να έχει παραδώσει και την έκθεσή της στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Στις 20 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, σε μία «υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που όπως τονίζεται από την Αθήνα, επιδιώκει να αναδείξει την κοινή εθνική πολιτική».

Την ίδια μέρα ο κ. Ερντογάν αναμένεται να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στα κατεχόμενα.

Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί πριν το δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Δεύτερο πεδίο ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος στην Σύνοδο Κορυφής είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της παραβίασης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επισημαίνοντας ότι τόσο η Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα όσο και ο πρωθυπουργός, Χριστιάν Μιτσκοσκι ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό και κατά την χθεσινή συζήτηση στο Council on Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως όταν ακούει ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εντός της χώρας, έχει σοβαρές ανησυχίες και ότι ο ίδιος σκοπεύει να θίξει αυτό το θέμα που, όπως είπε, δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι μία από τις θεμελιώδεις πτυχές αυτής της συμφωνίας σχετίζεται με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes και αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα.