Πολιτική

Το «βαθύ» χάσμα Ελλάδας - Τουρκίας, τα «ήρεμα νερά» και οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Το «βαθύ» χάσμα Ελλάδας - Τουρκίας, τα «ήρεμα νερά» και οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Στην χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, επαναβεβαιώθηκε πως η διαδικασία που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι από το Βίλνιους της Λιθουανίας και έχει «περάσει» ως τώρα μέσα και από πέντε συναντήσεις κορυφής, συνεχίζει να εξελίσσεται σε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να αποτελέσει το ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της διαδικασίας επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία εξελίσσεται με ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, με αμοιβαία βούληση για ήρεμο κλίμα και με ορίζοντα την πραγματοποίηση και της επόμενης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας περί τα τέλη του χρόνου, στην Τουρκία.

Χτες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν χθες στο αμοιβαίο όφελος που υπάρχει από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.

Βασικό πεδίο για τα θετικά βήματα που σηματοδοτούν αυτό που ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μία «κατάσταση ύφεσης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραμένει η «θετική ατζέντα», με έμφαση και στο στόχο που έχει τεθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για διπλασιασμό του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που φθάνουν τα 5,8 δις δολάρια, σε βάθος πενταετίας. Στην χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στην 45λεπτη συνάντηση επισημάνθηκε επίσης και η πρόοδος στο μεταναστευτικό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ικανοποίησή του και για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Μπορεί οι δύο ηγέτες να επιλέγουν να συνεχίζουν να εστιάζουν στα θετικά, οι διαφωνίες των δύο χωρών παραμένουν ωστόσο μεγάλες στα ζητήματα του πολιτικού διαλόγου και ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και από την αμερικανική πρωτεύουσα ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα.

Αυτό διαφαίνεται άλλωστε ξεκάθαρα και στο Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Το ζήτημα αυτό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας στην συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης αύριο, στην Νέα Υόρκη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει από χθες στην διάθεσή του και την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης από την αμερικανική πρωτεύουσα είναι ότι «ο μόνος τρόπος για την επίλυσή του είναι να παραμείνουμε στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές θα διαφανεί άλλωστε και στις 20 Ιουλίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Λευκωσία, προσκεκλημένος του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ενώ την ίδια ημέρα ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του ψευδοκράτους.