Πολιτική

Η Τουρκία συνεχίζει την ένταση στην Κάσο και η κυβέρνηση απαντά με... διάλογο

Η Τουρκία συνεχίζει την ένταση στην Κάσο και η κυβέρνηση απαντά με... διάλογο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
«Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το σκηνικό της έντασης ανοικτά της Κάσου, με την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στον διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα» πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκηςμετά το σκηνικό έντασης λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο.

Ανέφερε ακόμα, ότι είναι στον προγραμματισμό μια επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς αν μπαίνει αυτό το σχέδιο στη συζήτηση, απάντησε ότι πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένο και στις δύο πλευρές και να έχει προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.  «Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύο προϋποθέσεις που δεν εξαρτώνται από εμάς. Δηλαδή, περιμένουμε το τελικό σχέδιο, την επεξεργασία του και από τη δική μας την πλευρά και από την πλευρά της Κύπρου, Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα, είναι όλα σε ένα, είναι και σ’ αυτή τη διεκδίκηση και το ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, Ελλάδα και Κύπρος είναι Ευρώπη. Η θέση αυτή, δηλαδή, είναι και ευρωπαϊκή…», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου στην περιοχή, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στο σημείο που γίνονται οι έρευνες από το ιταλικό σκάφος υπάρχει ένας σχηματισμός τουλάχιστον 5 τουρκικών πολεμικών πλοίων. Δύο ελληνικά πολεμικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή.

Τι λένε οι διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

  • Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.
  • Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.
  • Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Μάντζος: «Η Τουρκία παραβιάζει ευθέως το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών υπονομεύοντας όλα τα βήματα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

DIMITRIS MANTZOS d3863


«Η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στα στενά Κάσου - Καρπάθου αποτελεί μια ακόμη προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, που στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Μάντζος σχολίασε πως η επιλογή της 'Αγκυρας να αναπτύξει πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή, λίγα μόλις μίλια από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της και την προσπάθειά της να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τουρκική φιέστα για τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη εισβολή στην Κύπρο, η 'Αγκυρα παραβιάζει ευθέως το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, υπονομεύοντας όλα τα βήματα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι η στρατιωτική απάντηση της χώρας μας ήταν αναγκαία, αλλά δεν αρκεί και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικές ενέργειες για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, για την επικίνδυνες αυτές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αναπάντητη και αυτή την πρόκληση, που προσβάλλει όχι μόνο τα εθνικά μας δίκαια βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, αλλά και τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Μάντζος.