Διεθνή

Milliyet: Τι θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν από την Αίγυπτο

Milliyet: Τι θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν από την Αίγυπτο
Η Milliyet αποτιμά τη συνάντηση Σίσι - Ερντογάν αποκαλύπτοντας την άντζεντα του Τούρκου προέδρου στο «τετ-α-τε» με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η πρώτη επίσημη προεδρική επίσκεψη της Αιγύπτου στην Τουρκία εδώ και 12 χρόνια έφερε 17 διακρατικές συμφωνίες σε επιμέρους τομείς, αλλά και αμοιβαίες δεσμεύσεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.

Ανάλυση που δημοσιεύει η τουρκική Milliyet αναφέρεται στη «νέα εποχή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου», με τον πανεπιστημιακό Murat Aslan να εκφράζει την εκτίμηση πως «το συμφέρον της Αιγύπτου είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία» και τον ερευνητή της SETA Bilgehan Öztürk να δηλώνει πως «απώτερος στόχος είναι μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πιο συγκεκριμένα, ο Μurat Aslan του Πανεπιστημίου Hasan Kalyoncu υποστήριξε πως αν το δει κανείς από την οπτική της Αιγύπτους, το γεγονός πως μετά το 2014 οι σχέσεις Καΐρου - Άγκυρας ήταν τετατέμενες είχε ως αποτέλεσμα οι Αιγύπτιοι να περιορίσουν τη θαλάσσια δικαιοδοσία τους με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου.

«Όταν οι Έλληνες μέτρησαν την απόσταση από την Αίγυπτο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, υπολόγισαν όχι από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, αλλά από μια γραμμή που εκτείνεται από την Κρήτη έως τη Ρόδο και παρουσιάζει τα νησιά του Αιγαίου ως αρχιπέλαγος. Μια τέτοια κατάσταση προκάλεσε φυσικά τη μείωση της σημερινής ΑΟΖ της Αιγύπτου κατά ένα τρίτο».

«Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η υπογραφή συμφωνίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου αντί για την Τουρκία προκάλεσε και την απώλεια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», πρόσθεσε τονίζοντας πως «η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να καθίσει και να συζητήσει με τη Λιβύη και την Τουρκία».

«Τώρα, μια επιλογή είναι η Αίγυπτος να ακυρώσει αυτές τις συμφωνίες με τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Η δεύτερη επιλογή είναι να τραβήξουμε μια γραμμή σε περιοχές που δεν είναι σε αμφισβήτηση με την Τουρκία, διατηρώντας τις. Αυτό φαίνεται λογικό για την Αίγυπτο αυτή τη στιγμή. Το συμφέρον της Αιγύπτου τώρα είναι να συνάψει μια συμφωνία που θα μεγιστοποιήσει την υπάρχουσα αποκλειστική οικονομική ζώνη.

«Μεγάλη νίκη αν η Αίγυπτος αποδεχτεί το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο»

Από την άλλη, ο Μπιλγκεχάν Οζτούρκ της SETA αποκάλυψε ότι ο απώτερος στόχος όλων των συμφωνιών που συνάπτονται με την Αίγυπτο είναι μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Φαίνεται πως υπάρχει μια δυναμική εδώ που θα προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική πλευρά. Η δυσκολία εδώ είναι ότι, την περίοδο που δεν είχαμε πολιτικές σχέσεις με την Αίγυπτο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα ανέπτυξαν συνεργασία που μπορεί να ονομαστεί στρατηγική.

»Από εδώ και πέρα, οι δύο χώρες δηλώνουν ότι δεν θα αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους στη Λιβύη με συγκρουσιακό τρόπο.

Στην Αίγυπτο δεν χρησιμοποιούν δηλώσεις που απορρίπτουν τη θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη [...] Ως εκ τούτου, οι τόνοι τους πέφτουν. Εάν μπορεί να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια αυτού του μοντέλου διαβουλεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, μπορεί να δούμε μια Αίγυπτο που να άρει το βέτο της στη Συμφωνία της Λιβύης, δηλαδή στη Ναυτιλιακή Συμφωνία, μεταξύ των δύο μερών.

Αυτό οδηγεί αυτόματα σε υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά ακόμη και μια Αίγυπτος που άρει το βέτο της κατά της Λιβύη θα ήταν μια μεγάλη νίκη».