Πολιτική

Μητσοτάκης: Το 2027 η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα - Τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

Μητσοτάκης: Το 2027 η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα - Τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση
Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τονίζοντας πως η σημερινή επέτειος αποτελεί μια νέα αφετηρία «για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητροτράκης αναφέρθηκε στα στοιχήματα της εποχής, όπως και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη σύγκληση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. «Να κινηθούμε, δηλαδή, ταχύτερα και να συναντηθούμε, όπου αυτό είναι εφικτό, σε συναινέσεις, αλλά κυρίως σε ρεαλιστικές θέσεις, μακριά από διαιρέσεις που χτίζονται συνήθως πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις», σημείωσε.

«Ενώ, από την άλλη, να στραφούμε με πραγματισμό και με ευθύνη απέναντι στις αναγκαίες τομές που χρειάζεται η χώρα την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, με στόχο τα διδάγματα του χθες να γίνουν ισχυρά προτάγματα του σήμερα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα του 2027, οπότε και θα γίνουν εκλογές θα είναι πολύ καλύτερη από την σημερινή Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, που «κατατάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες μεταξύ των 27 με τις λιγότερες συστάσεις», αφήνοντας αιχμές για την κριτική της αντιπολίτευσης, καθώς είπε πως τα ευρήματα αυτά έρχονται «σε πείσμα όλων όσων κάνουν λόγο για αυταρχική δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως «για πρώτη φορά διαπιστώνεται πρόοδος σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της» και πως «αναγνωρίζεται η περαιτέρω πρόοδος που έκανε η Ελλάδα στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση, τονίζοντας την ανάγκη συγκλίσεων και συνθέσεων, καθώς πολιτικοί αντίπαλοι και όχι εχθροί, επισημαίνοντας πως «πληρώσαμε πολύ ακριβά και σε αυτή την αίθουσα την αχρείαστη συχνά πόλωση».

Τόνισε δε, ότι «οφείλουμε να κάνουμε τη Δημοκρατία μας πιο ανθεκτική, οπλίζοντάς την πρώτα και πάνω απ΄ όλα με ρεαλισμό, σε μια πολιτική ζωή που προφανώς θα έχει αντιθέσεις, όμως ας αρχίσει επιτέλους να διεκδικεί και περισσότερες συνθέσεις, καθώς η δημαγωγία αναδείχθηκε σε διαχρονικό εχθρό της δημοκρατίας»

«Θα ορίσουμε έτσι τις συντεταγμένες της πορείας μας για τα επόμενα 50 χρόνια, με την ίδια τόλμη που έδειξαν και οι πρωτεργάτες της μεγάλης αλλαγής του 1974. Με το όραμά τους ολοζώντανο στον πυρήνα των πολιτικών μας, τη σκέψη τους να πυροδοτεί τη δράση μας και τις πράξεις τους να μας καλούν να γίνουμε όχι απλά θεματοφύλακες ενός ιστορικού παρελθόντος, αλλά και διαμορφωτές ενός σπουδαίου μέλλοντος», διεμήνυσε κλείνοντας την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα στις εσωκομματικές φωνές που ασκούν κριτική για απομάκρυνση από τις ιδεολογικές ρίζες της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Καθόλου τυχαία, λοιπόν, τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμβαδίζουν και με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, γιατί οι ίδιες αξίες διατρέχουν και τη δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Με την πυξίδα της παράταξης να δείχνει πάντα προς μία κατεύθυνση, μόνο μπροστά, ώστε, όπως σημειώνει η διακήρυξή μας, το κόμμα «να υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου ή της αριστεράς»