Πολιτική

Πολάκης: Η πρωτοφανής αθλιότητα έφερε τη διαγραφή του

Πολάκης: Η πρωτοφανής αθλιότητα έφερε τη διαγραφή του Φωτογραφία: INTIME/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Είναι προφανές ότι η διαγραφή του Παύλου Πολάκη αλλάζει τελείως το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να είμαστε καθαροί. Από τις στήλες του Dnews έχουμε ασκήσει δριμεία πολιτική κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη -και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ωστόσο, η απόφασή του τα διαγράψει τον Παύλο Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλώς δικαιολογημένη. Ήταν επιβεβλημένη. Επιβεβλημένη ηθικά και πολιτικά. ΄

Η αθλιότητα που διέπραξε ο Πολάκης στην Επιτροπή Κοινωνικών Επιθέσεων της Βουλής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο -και μόνο αμελητέα δεν είναι τα προηγούμενα του βουλευτή Χανίων. Το να κάνεις χυδαίο προσωπικό μπούλινγκ σε μα γυναίκα (το ότι είναι συνεργάτρια του Άδωνι Γεωργιάδη μικρή σημασία έχει) συνιστά βάναυση παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων του πολιτικού ήθους και της ηθικής μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Ειδικά όταν αυτοπροσδιορίζεσαι ως αριστερός, η ντροπή είναι ακόμα πιο μεγάλη. Δεν αξίζει αυτή η χυδαιότητα στην παράταξη των αγώνων και των θυσιών για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το περιστατικό

Το περιστατικό της πρωτοφανούς αθλιότητας Πολάκη έχει ως εξής. Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συζητούσε το νομοσχέδιο για την νεοφιλελεύθερη αντι-μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, ο Πολάκης απευθύνθηκε ξαφνικά σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη: «Μη στρίβετε τη τη μούρη σας κυρία μου. Ναι σε εσάς το λέω. Έχετε ένα στράβωμα στο στόμα εν είδει απαξίας».

Το χυδαίο μπούλινγκ Πολάκη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπή Γιώργου Στύλιου που προσπάθησε να επαναφέρει τον Πολάκη στην τάξη, επισημαίνοντάς του μάλιστα την ύπαρξη ζητήματος υγείας. Αυτός όμως απτόητος συνέχισε στο ίδιο μοτίβο χυδαιότητας: «Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει μόνιμα ένα στριφογύρισμα του προσώπου απαξίας». Ο Στύλιος κάλεσε ξανά τον Πολάκη να σταματήσει τις προσωπικές επιθέσεις. Εις μάτην…

Οι αντιδράσεις

Πέρα από τον Γιώργο Στύλιο στο άθλιο μπούλιγνκ Πολάκη αντέδρασαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Πιο συγκινητική και σημαντική πολιτικά ήταν η τοποθέτησης της Αθηνάς Λινού του ΣΥΡΙΖΑ η οποία με δάκρυα στα μάτια είπε: «Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο», είπε με λυγμούς ενώ ζήτησε και πάλι συγγνώμη». Έμπειρος δημοσιογράφος παρατήρησε ότι «ο λυγμός της Λινού αποτέλεσε την πιο σκληρή καταδίκη του Πολάκη».

Σε ανακοίνωσή του ο Παύλος Μαρινάκης καταδίκασε τη συμπεριφορά Πολάκη κι επισήμανε: «Ελπίζουμε αυτή να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το -ομολογουμένως ευρύχωρο- ποτήρι της ατελείωτης ανοχής του κ. Κασσελάκη και να κάνει, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, το αυτονόητο, διαγράφοντας τον κ. Πολάκη. Πλέον δεν πείθει ούτε τους βουλευτές του, όπως φάνηκε και από την ανθρώπινη αντίδραση της κας Λινού στο νέο αυτό παραλήρημα λεκτικής βίας του κ. Πολάκη».

Η διαγραφή

Δεν πέρασε πολλή ώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αποπομπή Πολάκη από τον Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: «Μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο».

Από την πλευρά του, ο Πολάκης πήγε στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αμετανόητος δήλωσε ότι θα το ξαναέκανε. Απαντώντας στην παρατήρηση του Φάμελλου ότι δεν ανήκει πλέον στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι παραμένει ΣΥΡΙΖΑ…

Είναι προφανές ότι η διαγραφή του Παύλου Πολάκη αλλάζει τελείως το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, το όλο επεισόδιο συνιστά ένα ακόμα πλήγμα σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε κατάσταση αυτοκαταστροφικής περιδίνησης.