Πολιτική

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει διακοπές τον Αύγουστο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει διακοπές τον Αύγουστο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει και τις τελευταίες κατευθύνσεις πριν από τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου.

Μετά τον χθεσινό «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει μία ακόμη από τις εκκρεμότητες που δημιουργεί η ανάγκη διαχείρισης της εσωκομματικής αναταραχής στη ΝΔ μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, συνεδριάζει, στις 10 σήμερα το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιό του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει και τις τελευταίες κατευθύνσεις πριν από τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα να μην υπάρξει καμία χαλάρωση δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην εν εξελίξει αντιπυρική περίοδο, αλλά και στους ελέγχους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και εν γένει στα ζητήματα που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη.

Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, σαφώς μικρότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων μηνών, περιλαμβάνει την παρουσίαση τριών νομοσχεδίων: Του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Είναι σαφές πάντως ότι ολόκληρος ο κυβερνητικός σχεδιασμός προσαρμόζεται πλέον στο ορόσημο της ΔΕΘ όπου θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οδικός χάρτης και το κυβερνητικό αφήγημα για την επόμενη τριετία.
Με αυτό θα επιχειρήσει μία κυβερνητική επανεκκίνηση μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι το οποίο ξεκίνησε για τη ΝΔ με ένα εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και συνεχίζεται μέσα σε κλίμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική, πρωτίστως σε ότι αφορά την ακρίβεια και τις δυσλειτουργίες στην δημόσια Υγεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τα δύο αυτά πεδία για να εκπέμψει κατά την χθεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία πως «η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών», ότι «δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μία αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φθάσει στο σημείο που θα θέλαμε», καθώς και ότι «η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να παρέμβει , όποτε διαπιστώνεται στρεβλώσεις στην αγορά».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε όμως επί της ουσίας σε απόσταση από την πραγματικότητα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, διαπιστώνοντας ότι «το συνολικό πλέγμα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση αρχίζει και αποδίδει», καθώς και ότι «έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης» τιμών στο ράφι σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο.

Υπογράμμισε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα «ενδεχομένως κι ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης», όπως είπε.

Όσον αφορά την Υγεία, εν μέσω κορύφωσης των αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου πως η διάταξη για την δυνατότητα επίταξης ιδιωτών γιατρών για τις ανάγκες του ΕΣΥ «δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί», ενώ επανέλαβε και ότι το υπουργείο «νομοθετεί άμεσα μία καινούργια δέσμη κινήτρων για τις ειδικότητες και τα νοσοκομεία όπου αποδεδειγμένα έχουμε πρόβλημα προσέλκυσης μόνιμου ιατρικού προσωπικού».

Για τον Σεπτέμβριο έχουν παραπεμφθεί και μείζονες κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες- πέραν του πεδίου της οικονομίας και των στοχευμένων παρεμβάσεων στήριξης στον βαθμό που επιτρέπουν τα αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια- θα αφορούν σε πολύ σημαντικά πεδία όπως το στεγαστικό, αλλά και το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό.

Ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι στην επιδιωκόμενη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου θα συμβάλουν και οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες σε θέσεις γενικών γραμματέων.

Οι επιλογές έχουν σαφώς πιο έντονο κομματικό αποτύπωμα σε σχέση με τον αντίστοιχο «ανασχηματισμό» που είχε διενεργηθεί τον Ιούλιο του 2023 και ο οποίος προφανώς δεν κρίθηκε και αυτός αποτελεσματικός- όπως άλλωστε και το κυβερνητικό σχήμα που έχει ανασχηματιστεί ήδη δύο φορές- από την στιγμή που οι μισές σχεδόν νέες επιλογές που είχαν γίνει τότε, απομακρύνονται με την συμπλήρωση ενός μόλις έτους. Το γεγονός αυτό ενισχύει την αίσθηση περί δυσλειτουργιών της κυβέρνησης οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία μίας εικόνας που αξιολογήθηκε αρνητικά από τους πολίτες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το πιο ευκρινές κομματικό πρόσημο στο νέο σχήμα των γενικών γραμματέων αποτυπώνεται στην συμμετοχή δύο πρώην βουλευτών της ΝΔ, του Σάββα Χιονίδη που ήταν και πρώην δήμαρχος Κατερίνης και αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και του Τάσου Γαϊτάνη που είχε εκλεγεί στο Νότιο Τομέα της Αθήνας στις εκλογές της απλής αναλογικής, τον Μάιο του 2024. Υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος ήταν το 2023 ο Νίκος Παπαϊωάννου που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στον τομέα επιμόρφωσης στελεχών της ΝΔ η Κατερίνα Οικονόμου, ενώ στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Μαγνησίας το 2019 ήταν η Κατερίνα Πατσόγιαννη που τοποθετήθηκε γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.