Πολιτική

Ο Κασσελάκης στρώνει το χαλί για σύγκρουση με τον Τσίπρα

Ο Κασσελάκης στρώνει το χαλί για σύγκρουση με τον Τσίπρα Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Ηλιόπουλου, ο Κασσελάκης κλιμακώνει την πολεμική του εσωκομματικά

Με καθυστέρηση κάποιων μηνών και εν μέσω των μπάνιων του λαού ολοκληρώθηκε η προαναγγελθείσα παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου.

Η παραίτηση, την οποία είχε προαναγγείλει εδώ και μήνες το Dnews - και τότε είχε διαψευσθεί για να επιβεβαιωθεί σήμερα, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως αποτελεί μέρος του σχεδιασμού Κασσελάκη για το τελικό ξεκαθάρισμα με αποκλειστικό στόχο τον Αλέξη Τσίπρα και δευτερευόντως τα στελέχη που έχουν παραμείνει στο κόμμα και διαφωνούν με τους χειρισμούς της σημερινής ηγεσίας και τη μετατροπή του σε προσωποπαγές πολιτικό όχημα.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η ρητή αναφορά του Όθωνα Ηλιόπουλου πως παραιτείται «υπέρ του έτερου αποδήμου Στέφανου Κασσελάκη». Ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση γιατί οι ΗΠΑ που χρηματοδοτούν το ερευνητικό του έργο στο πανεπιστήμιο θεωρούν πως υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του βουλευτή, γνωρίζει πολύ καλά πως η έδρα μετά την παραίτησή του δεν πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη αλλά στους υποψήφιους του Επικρατείας που προηγούνται. Αυτό εξάλλου θα αναφέρει και διευκρινιστική δήλωση που αναμένεται να βγει από τον Πρόεδρο της Βουλης, κ. Τασούλα.

Τον σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσαν μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου τόσο το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, καθώς αμφότεροι λίγα δευτερόλεπτα μετά τον ευχαρίστησαν για την παραίτησή του «υπέρ Κασσελάκη».

Η πρόθεση Ηλιόπουλου όπως ήταν αναμενόμενο προσκρούει στην αποδοχή της έδρας από την έτερη υποψήφια Επικρατείας και πρώην πορτ παρόλ του Αλέξη Τσίπρα, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα από τον Πρόεδρο της Βουλής όταν ανοίξει εκ νέου η Βουλή τέλος Αυγούστου.

Εξάλλου, ακόμα και στην περίπτωση που η κα Τσαπανίδου δεν είχε αποδεχθεί την έδρα και αν έκανε το ίδιο και ο Μιχάλης Καλογήρου που έπεται στο Επικρατείας, η Ζωρζέτα Λάλη που προηγείται του κ. Κασσελάκη είχε διαμηνύσει εδώ και καιρό και παρά τις σφοδρότατες πιέσεις που είχε δεχθεί, πως πλέον συντάσσεται με τη Νέα Αριστερά και θα τιμήσει την έδρα εφόσον έρθει η σειρά της.

Ως εκ τούτου, η ρητή αναφορά Ηλιόπουλου πως παραιτείται «υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη» ήταν a priori άνευ ουσίας και εν τέλει αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του σχεδιασμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για «μέτωπο» με τον Αλέξη Τσίπρα, με το επιχείρημα πως ο ίδιος είναι αυτός που «μπλοκάρει» την είσοδο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή.

Το νέο μέτωπο που επιχειρεί να ανοίξει ο κ. Κασσελάκης με τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την… υποθετική είσοδό του στη Βουλή συμπίπτει με το άρθρο του στην εφημερίδα Documento, με το οποίο επιτίθεται εκ νέου στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ισχυριζόμενος για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά πως είχε αποφασίσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία το καλοκαίρι του 2023 πριν μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η παραδοχή αυτή βέβαια έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον μύθο που είχε καλλιεργήσει - και ο οποίος του έδωσε την προεδρία - πως είναι «φυτευτός» του Αλέξη Τσίπρα.

Επί της ουσίας με την παραδοχή αυτή ο κ. Κασσελάκης θέλει να ξεκόψει οτιδήποτε τον συνδέει με τον προκάτοχό του στη συνείδηση των μελών του κόμματος και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, προκειμένου να μπορεί εν συνεχεία να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, με απώτατο ορίζοντα της σύγκρουσης το συνέδριο της 4ης Οκτωβρίου.