Πολιτική

Ξαναρχίζουν τα δύσκολα στην Κουμουνδούρου αυτή την εβδομάδα

Ξαναρχίζουν τα δύσκολα στην Κουμουνδούρου αυτή την εβδομάδα
Χωρίς εβδομάδα προσαρμογής γίνεται σήμερα η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές, καθώς το θέμα των πυρκαγιών συνεχίζει να τροφοδοτεί την κομματική αντιπαράθεση και ταυτόχρονα απαιτείται προετοιμασία για αρκετά δύσκολα εσωκομματικά ζητήματα, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κουμουνδούρου προς το τέλος αυτής της εβδομάδας και την επόμενη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη αύριο θα είναι παρόντες στα γραφεία, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται στο κτίριο προς τα μέσα της εβδομάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει εκ νέου το θέμα των πυρκαγιών

Καταρχάς, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει νέες πρωτοβουλίες για το θέμα των πυρκαγιών και ιδίως στην κατεύθυνση του να εκτεθεί η αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστεί νέο πλήγμα στο προφίλ του εξαιτίας της πυρκαγιάς της βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και πως η χώρα έχει ανάγκη ενός σχεδίου που να απαντά στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο, το δύσκολο κομμάτι για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι αυτό των εσωκομματικών, για τα οποία η περίοδος που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα «πυκνή».

Συγκεκριμένα:

Α) Πολιτική Γραμματεία για Αυγή και Κόκκινο την Πέμπτη

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Αυγούστου συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για το θέμα των κομματικών Μέσων Ενημέρωσης (Αυγή, Στο Κόκκινο), για τα οποία δεν έχει βρεθεί πλάνο βιωσιμότητας με το οποίο να συμφωνούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή αναβρασμό με αρκετές ημέρες απεργιών. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε σκληρές περικοπές λειτουργίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει. Αντιθέτως, η μεριά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των 87 αναμένεται να μην δώσει τη συγκατάθεση της σε αυτή την κατεύθυνση.

Β) Η δύσκολη συζήτηση της Επιτροπής Καταστατικού την Παρασκευή

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου συνεδριάζει η Επιτροπή Καταστατικού για να συζητήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν σε διαβούλευση έως το περασμένο Σάββατο, που είχε τεθεί ως χρονικό όριο, ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου των αρχών Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί από τη βάση του κόμματος αρκετά σκληρές τροπολογίες που αλλάζουν πάρα πολύ τη δυνατότητα δημόσιας διατύπωσης διαφορετικής άποψης ή δημόσιας κριτικής προς την ηγεσία. Παράλληλα, οι προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θεωρηθεί από τους 87 ότι καταργούν-ρευστοποιούν όλα τα ενδιάμεσα όργανα εσωτερικής δημοκρατίας του κόμματος. Επομένως η συζήτηση στην Επιτροπή Καταστατικού, η οποία ξεκινά αυτή την Παρασκευή, αναμένεται να μην είναι εύκολη.

Γ) Επιτροπής Δεοντολογίας για διαγραφή Σπίρτζη (μάλλον) την επόμενη Τρίτη

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει στον Χρήστο Σπίρτζη η Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να «απολογηθεί» για τις «κατηγορίες» που του προσάπτουν 70 μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν ζητήσει τη διαγραφή του. Ήδη, η Κουμουνδούρου διέρρευσε στη δημοσιότητα, συνοδευόμενη από αρκετές ειρωνικές αιχμές προς τον Χρήστο Σπίρτζη, την απόφαση της Επιτροπής στις αρχές Αυγούστου, η οποία τον επέπληττε για το γεγονός ότι δεν είχε προσέλθει έως τότε. Ταυτόχρονα, ο ίδιος έχει φροντίσει να δείξει μια αρκετά επιθετική και επίσης ειρωνική στάση. Συνεπώς, φαίνεται πως και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες για μια διαγραφή, η οποία πάντως θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τους 87, ιδίως με δεδομένο ότι θα πρέπει να συζητηθεί και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7-8 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει συνήθως Τρίτες και θα πρέπει να έχει αποφασίσει για το θέμα Σπίρτζη έως το τέλος του μήνα, οπότε το πιθανότερο είναι ότι την Τρίτη 27 Αυγούστου ίσως συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό.

Δ) Η σύγκρουση για την αναπλήρωση Ηλιόπουλου την επόμενη Τετάρτη

Την επόμενη Τετάρτη 28 του μήνα αναμένονται αναταράξεις για το θέμα της αναπλήρωσης του Όθωνα Ηλιόπουλου, η οποία είναι πολύ πιθανό, δε, να αναχθεί σε σύγκρουση Κασσελάκη - Τσίπρα. Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται η συνέχεια του άρθρου του Στέφανου Κασσελάκη στο Documento, στο οποίο θα εξηγεί τους λόγους που έχει βρεθεί σε διάσταση με τον πρώην πρωθυπουργό, κάτι που αναμένοταν αυτή την εβδομάδα, αλλά λόγω της επικαιρότητας των πυρκαγιών αναβλήθηκε για την επόμενη Κυριακή.

Έπονται τα ακόμη πιο βαριά… η τελική σύγκρουση με 87 και η αποκάλυψη των προθέσεων Πολάκη

Τα παραπάνω είναι μόνο οι ορατές προκλήσεις της τρέχουσα εβδομάδας και της επόμενης, αλλά δεν αποκλείονται να έπονται και πολλά άλλα ακόμη. Ανάμεσα σε αυτά και ορισμένα κομβικής σημασίας, όπως το αν οι 87 θα φτάσουν στο Έκτακτο Συνέδριο ή θα υπάρξουν εξελίξεις νωρίτερα, καθώς και το ζήτημα του Παύλου Πολάκη και συγκεκριμένα το αν θα αποφασίσει να θέσει ζήτημα ηγεσίας με έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.