Πολιτική

Έτοιμοι για νέα κούρσα οι 7 υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ

Έτοιμοι για νέα κούρσα οι 7 υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ
Το αναλυτικό πρόγραμμα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ξαναξεκινάει σιγά σιγά η κούρσα για τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι 7 υποψήφιοι επιστρέφουν από τις σύντομες διακοπές τους και μπαίνουν στον στίβο των περιοδειών.

Ωστόσο, οι περιοδείες τους ανά την επικράτεια μάλλον δεν αναμένεται να δημιουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον του κόμματο σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις αγωνίες των προοδευτικών πολιτών, αλλά περισσότερο να έχουν χαρακτήρα προβολής της προσωπικότητας τους καθενός υποψηφίου. Τουλάχιστον, αυτό μοιάζει να είναι το πιθανότερο, δεδομένου του πως έχουν κινηθεί τα πράγματα το προηγούμενο διάστημα. Παρόλα, αυτά δεν αποκλείεται καθόλου, πλησιάζοντας περισσότερο προς τις 6 Οκτώβρη, δηλαδή την ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών, να αρχίσει να εκτυλίσσεται μια πιο ενδιαφέρουσα πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα τους, ιδίως από το βήμα των πανελλαδικών ΜΜΕ.

Προς το παρόν το βέβαιο είναι ότι οι 7 υποψήφιοι ξεκινούν νέες περιοδείες, με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται χθες στη Λήμνο, σήμερα στη Χίο και στη συνέχεια στη Ζάκυνθο.

Σχεδόν χωρίς διάλειμμα για ανάσα τον Αύγουστο προχωρά η καμπάνια του Χάρη Δούκα, με επόμενο σταθμό τη Ρόδο και αφού προηγήθηκε η πρόταση προς τους συνυποψηφίους του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συγκρότηση ενός σχεδίου διάσωσης του πρασίνου της Αττικής, στο οποίο ανταποκρίθηκαν θετικά οι Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης. Σύμφωνα με συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων, μεταξύ των οποίων παραμένει και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης , ο Χάρης Δούκας θα επιμείνει τις επόμενες μέρες να προχωρήσει η συγκρότηση του σχεδίου από τον Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή πανεπιστημίου, Παναγιώτη Δημόπουλο. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Δήμαρχος Αθηναίων βάζει ως προτεραιότητα του μηνύματος του την οριοθέτηση του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ και την επιλογή μιας προοδευτικής κατεύθυνσης του, έναντι μια κεντρώας.

Σημαντικές επαφές με στελέχη των Δημοκρατικών των ΗΠΑ έχει αυτές τις μέρες στο Σικάγο ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είχε προκληθεί στο συνέδριο τους από τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης. Στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων ο Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πρόσωπα από τον στενό πυρήνα των συνεργατών της υποψήφιας προέδρου την ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, καθώς και με σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής ομογένειας. Πιθανότερος σταθμός των περιοδειών του Παύλου Γερουλάνου μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ, το Γαλαξίδι.

Πυκνό πρόγραμμα περιοδειών ακολουθεί ο Μιχάλης Κατρίνης, το οποίο αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει τα Τρόπαια, την Ζάκυνθο, τα Καλάβρυτα, την Κω και τη Σαντορίνη. Ενδιαφέρον έχει πρόταση του για την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, για την οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μετατραπεί ξανά σε μεγάλη παράταξη, η οποία δεν θα συμβιβάζεται με ποσοστά της τάξης του 13% και 15%, αλλά και δεν θα γίνει δεκανίκι της ΝΔ για να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με περιοδεία, πιθανότατα, στις Κυκλάδες αναμένεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα το κυρίως μέρος της καμπάνιας της η Άννα Διαμαντοπούλου. Αν και με μικρή καθυστέρηση εξαιτίας του ότι δεν είχε την κεκτημένη ταχύτητα ενεργού πολιτικού, παρόλα αυτά η συμμετοχή της Άννας Διαμαντοπούλου στην εσωκομματική κούρσα εικάζεται ότι θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της πολιτικής συζήτησης.

Με περιοδεία σε Ανατολική Μακεδονία και με μπαράζ εμφανίσεων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς συνεχίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία αξιοποίησε τον χρόνο που πέρασε το καλοκαίρι στην Μεσσηνία, που είναι ο τόπος καταγωγής της, κάνοντας κοντινές πολιτικές εξορμήσεις. Με βάση την εμπειρία από αυτές, είναι πιθανό να καταθέσει το επόμενο διάστημα μια πρόταση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η οποία έχει παρουσιαστεί σχεδόν στο σύνολο της χώρας.