Ελλάδα

Ναός Επικούριου Απόλλωνα Βασσών: Φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης

Ναός Επικούριου Απόλλωνα Βασσών: Φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης Φωτογραφία: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ολοκληρώθηκε άλλη μία φάση του έργου για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του ναού.

Προχωρά η αποκατάσταση και η ανάδειξη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγαλείας, καθώς ολοκληρώθηκε μία ακόμα φάση του έργου.

Οι εργασίες αποσκοπούν στην άρση των γεωμετρικών παραμορφώσεων του αρχαίου κτιρίου, το οποίου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχαίας οικοδομικής, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιλαμβάνεται από το 1986 στο Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι πιο πρόσφατες εργασίες αφορούσαν την αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών του ναού και διήρκεσαν από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2023, με κόστος 1.276.443,84 ευρώ.

naos1_d89fa.jpg

naos2_0a315.jpg

Ειδικότερα, οι εργασίες αφορούσαν τη στερέωση δύο τμημάτων του μνημείου- στην ανατολική πλευρά που περιλαμβάνει δύο κίονες και στη δυτική πλευρά, που περιλαμβάνει έναν.

Επίσης, αφορούσαν την αποκατάσταση και αναστήλωση τριών εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του επιστυλίου στη βόρεια όψη. Ένας από αυτούς κατέρρευσε περίπου τον 13ο ή 14ο αιώνα μ.Χ., πιθανώς λόγω σεισμού. Άλλοι δύο λίθοι ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812, από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού, προκειμένου να μην πέσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

naos3_77762.jpg

Με τις εργασίες αυτές, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, υλοποιήθηκε η πρώτη φάση των μακρών πλευρών του μνημείου, θέτοντας «στέρεες βάσεις» για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου και στα μακρά πτερά του. Επίσης, επανατοποθετήθηκαν στη πρόσοψη του αρχαίου ναού τρία σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη του- το ένα έπειτα από περίπου επτά αιώνες και τα άλλα δύο έπειτα από δύο αιώνες- αποκαθιστώντας τη συνέχεια του βόρειου επιστυλίου του για πρώτη φορά μετά το 1812.

naos4_a285a.jpg

naos5_f4269.jpg

Φωτογραφίες: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ