Πολιτική

Χαρίτσης για τη φιέστα Μητσοτάκη στην Πεντέλη: «Η ανοχή τελείωσε»

Χαρίτσης για τη φιέστα Μητσοτάκη στην Πεντέλη: «Η ανοχή τελείωσε» Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ
Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο πρόληψης των πυρκαγιών, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Οι αντιδράσεις των κατοίκων στην επικοινωνιακή φιέστα του κυρίου Μητσοτάκη στην Πεντέλη δείχνουν ένα πράγμα: η ανοχή τελείωσε» έγραψε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Σχολιάζοντας τη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα καμένα της Αττικής μετά την καταστροφική φωτιά, ο Αλέξης Χαρίστης επισήμανε πως «η ελληνική κοινωνία έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις και να παρακολουθεί φιέστες. Απαιτεί πολιτικές για να μπει φραγμός στην καταστροφή που ζούμε κάθε καλοκαίρι. Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο πρόληψης των πυρκαγιών».

Πρότεινε δε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενοποίηση της δασοπροστασίας υπό μία Αρχή. Για να τελειώσει ο κατακερματισμός που οδηγεί στον αποσυντονισμό. Για ένα μοντέλο πρόληψης και πυρόσβεσης που δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην εκκένωση περιοχών, αλλά στη θωράκιση τους έναντι του κινδύνου. Για ένα μοντέλο διαχείρισης που δεν θα οδηγεί στο σκάνδαλο -γιατί περί σκανδάλου πρόκειται- της απορρόφησης μόλις του 1% των διαθεσίμων πόρων για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και κάτι τελευταίο».

Ο Αλέξης Χαρίτσης καταλήγει στην ανάρτησή του λέγοντας πως «ο κύριος Μητσοτάκης εξήγγειλε την ανάθεση νέων μελετών για τη δασοπυρόσβεση. Το δημόσιο συμφέρον θα επέβαλε κάτι διαφορετικό: την αξιοποίηση του πορίσματος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης των αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του καθηγητή Johann Goldammer.

»Ένα πόρισμα που μας λέει κάτι απλό αλλά κρίσιμο: ότι η μόνη λύση είναι η ριζική αλλαγή του μοντέλου στην κατεύθυνση του συνολικού και ενιαίου σχεδιασμού για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών».

{https://www.facebook.com/acharitsis/posts/pfbid0AXFUsiGBAgKA3CWq3K83PLQmXAsDtpDMMxQnDm7jCR3L3JxSoD5GosFvoUyiMJ9fl}