Οικονομία

FT: Ο Μητσοτάκης ζητά «πολιτική απάντηση» για τις τιμές στην ενέργεια, νέα επιστολή στην Ούρσουλα

FT: Ο Μητσοτάκης ζητά «πολιτική απάντηση» για τις τιμές στην ενέργεια, νέα επιστολή στην Ούρσουλα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως την «παρατεταμένη κρίση» δυναμικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, σημειώνοντας πως έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση».

Σε νέα επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει την Παρασκευή τα τρωτά σημεία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, σημειώνοντας πως τα ρωσικά χτυπήματα στις ουκρανικές υποδομές συνέβαλαν στον υπερδιπλασιασμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην επιστολή - που είδαν δημοσιογράφοι των Financial Times - ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ και κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Κομισιόν για να «αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής δυναμικότητας», ώστε να αποφευχθούν τέτοιες κρίσεις στο μέλλον.

Αναλυτικά το δημοσίευμα των FT

Σύμφωνα με τους Financial Times, στους παράγοντες που συνέβαλαν στην εκτίναξη των τιμών σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Ρουμανία περιλαμβάνονται ο ζεστός καιρός, οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, οι οποίες είχαν αφήσει τις δεξαμενές που τροφοδοτούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στεγνές.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως βασικός παράγοντας ήταν ακόμη οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ουκρανικού δικτύου. Το Κίεβο - που ήταν προηγουμένως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας - άρχισε φέτος να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές του στην ΕΕ.

Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν κατά έξι φορές σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ExPro Electricity.

«Αυτό είναι ένα πρόσθετος κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, παράλληλα, καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί - ακόμη και για τους ειδικούς».

«Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μικρής έκτασης ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης λίγο πριν την αποστολή της εν λόγω επιστολής στην Κομισιόν.

Οι τιμές στην ενέργεια αποτελούν έναν από τους βασικούς «πονοκεφάλους» των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σημείωσε στην έκθεσή του αυτή την εβδομάδα πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες καλούνται να πληρώσουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ.

«Οι τιμές της ενέργειας έχουν επίσης γίνει πιο ασταθείς, αυξάνοντας την τιμή της αντιστάθμισης κινδύνου και προσθέτοντας αβεβαιότητα στις επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε ο Ντράγκι.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Ντράγκι, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως τα «διασυνοριακά ενεργειακά δίκτυα» αποτελούν παράδειγμα «κρίσιμων ... κοινών ευρωπαϊκών έργων» που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρηματοδοτηθούν από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει προηγουμένως εκφράσει την εκτίμηση πως απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, εάν το μπλοκ ευελπιστεί πράγματι να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του.

Έχει επίσης θέσει ως στόχο - μέχρι το 2030 - τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαθέτουν καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέπουν το 15% της παραγωγής τους να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο στις γειτονικές τους χώρες.