Πολιτική

Διευρύνεται το χάσμα Κασσελάκη - Πολάκη, προαναγγελία υποψηφιότητας από Φαραντούρη

Διευρύνεται το χάσμα Κασσελάκη - Πολάκη, προαναγγελία υποψηφιότητας από Φαραντούρη Φωτογραφία: eurokinissi
Προαναγγελία υποψηφιότητας «έκπληξη» από τον Φαραντούρη

Όχι μόνο δεν χτίζονται νέες γέφυρες, αλλά αντιθέτως συνεχίζουν να γκρεμίζονται μερικές από τις τελευταίες που έχουν απομείνει όρθιες ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, αντικατοπτρίζοντας μια αποκλίνουσα πορεία στις σχέσεις των δύο ανδρών, η οποία φαίνεται μάλλον να τους οδηγεί στην οριστική αντιπαράθεση για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η προαναγγελία υποψηφιότητας που διατυπώθηκε χθες από τις Πρέσπες από τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Νικόλα Φαραντούρη, επιβεβαιώνει ως πρωτοβουλία ότι η Κουμουνδούρου μοιάζει να έχει εισέλθει ευρύτερα σε τροχιά νέων εσωκομματικών εκλογών προέδρου.

Δεν γίνονται βήματα προσέγγισης μεταξύ Πολάκη και Κασελάκη

Σύμφωνα με όσα είπαν στο «Dnews», τόσο στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη όσο και πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος Παύλου Πολάκη, δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προσέγγισης των δύο πλευρών. Μάλιστα, αμφότερα τα δύο στρατόπεδα επισημαίνουν ότι δεν έχουν κάποια σχετική πρόθεση, αλλά ότι αντιθέτως σκοπεύουν να τοποθετηθούν απευθείας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 7-8 Σεπτεμβρίου.

Ο Πολάκης δεν διαψεύδει την πρόθεση του να θέσει πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη

Επιπλέον, το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των δύο ανδρών και η πορεία προς νέο γύρο διεκδίκησης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε και με δημόσιες παρεμβάσεις τους. Αφενός, ο Παύλος Πολάκης, απαντώντας σε ερώτημα του Documento σχετικά με το αν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην συνεδρίαση της ΚΕ, ώστε να οδηγηθεί η Κουμουνδούρου σε εκλογή ηγεσίας, τόνισε ότι «οι αναγκαιότητες είναι αδήριτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λαό» και «ό,τι χρειάζεται να γίνει, θα γίνει συντεταγμένα και στα Όργανα». Επίσης, από το περιβάλλον του Χανιώτη βουλευτή ξεκαθαρίζεται ότι αυτή την εβδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στα Χανιά, στα οποία θα κάνει το γλέντι του γάμου του ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που μοιάζει να απαντά με αρνητικό τρόπο στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συναντηθεί μαζί του, «όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».

Σε κλίμα καμπάνιας ο Κασσελάκης

Ωστόσο και στην πλευρά Κασσελάκη φαίνεται να θεωρούν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε νέο γύρο διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος. Αυτό τουλάχιστον αντικατοπτρίζεται στον αναλυτικό άρθρο-πλατφόρμα του επικεφαλής της Κουμουνδούρου, το οποία περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, αύριο το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης θα συζητήσει με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χανιών, σε μια συνάντηση η οποία μοιάζει και ως πρώτο βήμα καμπάνιας ή/και ως «θερμομέτρηση» του κλίματος ανταγωνισμού με τον Παύλο Πολάκη, καθώς θα γίνει στην περιοχή καταγωγής και των δύο τους.

Προαναγγελία υποψηφιότητας «έκπληξη» από τον Φαραντούρη

Πάντως, η είδηση που αποτέλεσε την έκπληξη της χθεσινής ημέρας ήταν η προαναγγελία υποψηφιότητας από τον Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος ανέφερε σε σύντομη ανάρτηση του: «Εδώ, απ' τη λίμνη των Πρεσπών, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας των λαών, σύμβολο μιας Ελλάδας εξωστρεφούς, δραστήριας, διεκδικητικής και αποτελεσματικής. (..) Ένα μοναδικό μήνυμα μπορώ να στείλω τούτες τις ώρες. Μήνυμα αντεπίθεσης, εξωστρέφειας, τελικά μήνυμα ελπίδας. Μπορούμε, στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».

Πρόσωπο που στήριζε πολύ θερμά Κασσελάκη, αλλά και κοντά στον Τσίπρα

Προφανώς, η διατύπωση μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας από τον Νικόλα Φαραντούρη αποτελεί ένα ακόμη βήμα που βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ πιο βαθιά σε μια νέα κούρσα εκλογής προέδρου. Παράλληλα, θέτει ένα ερώτημα σχετικά με το αν θα επιλέξει να τον στηρίξει ο Παύλος Πολάκης ή αν θα κατέβουν ως δύο ξεχωριστές υποψηφιότητες.

Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας Φαραντούρη, αξιοσημείωτα είναι τα εξής: α) Πρόκειται για να στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που στο 99% των περιπτώσεων είχε στηρίξει πολύ έντονα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις επιλογές του και αναφέρονταν δημόσια με πολύ θερμό τρόπο στο πρόσωπο του. β) Είναι γνωστό ότι διατηρούσε, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν διακοπεί, σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, στου οποίου το think tank ήταν ενεργό μέλος.