Πολιτική

Χάρης Δούκας: «Όταν ψηφίζεις Δούκα, βγαίνει Δούκας κι όχι Τσίπρας»

Χάρης Δούκας: «Όταν ψηφίζεις Δούκα, βγαίνει Δούκας κι όχι Τσίπρας»
«Αν ψηφίσει κανείς Χάρη Δούκα βγαίνει Χάρης Δούκας», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του κινήματος.

Ο δήμαρχος της Αθήνας και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά όπου και υπογράμμισε την επιθυμία του «να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει την κατεύθυνση της χώρας».

«Αυτό σημαίνει να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης που δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών ενώ εμείς θέλουμε μια κοινωνία με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, «το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι την προηγούμενη περίοδο ήταν κλειστό, φοβικό ενώ θέλω να είναι ανοιχτό, συμμετοχικό. Θέλω να ενώσω όλες τις γενιές, να υπάρχουν όργανα που να λειτουργούν κι όλοι όσους συναντάμε δυόμιση μήνες τώρα να αισθάνονται ότι έχουνε ρόλο, ότι έχουν λόγο και ότι συμμετέχουν ότι συνδιαμορφώνουν και ότι τελικά είναι αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν για το μέλλον τους.

»Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει τους φίλους και στα μέλη του και να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους κάνοντάς τους συμμέτοχους στη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Γερουλάνου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρίσκεται στη Βουλή, ο Χάρης Δούκας σχολίασε πως τον σέβεται και τον εκτιμά, αλλά του έκανε εντύπωση αυτή η αναφορά διότι «ο ίδιος το 2021 που ήταν υποψήφιος πρόεδρος δεν ήταν βουλευτής.Ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο που ήταν υποψήφιος πρόεδρος και δεν ήταν βουλευτής ήταν επικεφαλής στη δημοτική παράταξη στην Αθήνα και δημοτικός σύμβουλος».

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «τα κόμματα και οι παρατάξεις δεν είναι μονοπρόσωπες εταιρείες ούτε ΑΕ και δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τέτοιους όρους "διευθύνων σύμβουλος, γενικός διευθυντής" αλλά με όρους συμμετοχής και δημοκρατίας. Αυτό παρουσιάζω και εγώ, ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι εταιρικό, που δεν είναι παρέα, που είναι συμπεριληπτικό και συμμετοχικό».

Για τις εκλογές του 2027, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ

Ερωτηθείς πού βάζει τον πήχη για τις εκλογές του 2027, απάντησε πως «πριν το 2027 έχουμε δύο κρίσιμα ορόσημα στις 6 και στις 13 και εκεί μπορούμε να καθορίσουμε τι θα συμβεί το 2027 για αυτο να δίνω μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή γιατί αν πραγματικά έχουμε μια δημοκρατική έκρηξη τότε το πιστεύω ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

»Αλλά το βασικό δεν είναι να αλλάξουμε απλά τον κ.Μητσοτάκη, τη ΝΔ είναι να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης και αυτό δεν αλλάζει απλώς με έναν πεφωτισμένο ηγέτη ή με ένα σπουδαίο πρόγραμμα αλλά αλλάζει με την κοινωνία. Για αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό να μιλήσουμε με τους ανθρώπους και να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Να πιστέψουν ξανά στην πολιτική».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εσωκομματικές του εκλογές, «κοινοβουλευτικά πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες με όλα τα δημοκρατικά κόμματα για θέματα και ζητήματα που αφορούν την πρόοδο, την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και θα επιδιώξουμε αυτές τις συγκλίσεις όπου αυτό είναι εφικτό».

Κληθείς δε να σχολιάσει το σενάριο που τον θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα κομμάτι ενός ευρύτερου κόμματος που θα έχει επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, τόνισε πως «Αν ψηφίσει κανείς Χάρη Δούκα βγαίνει Χάρης Δούκας. Αν είναι δυνατόν!»

Τέλος ερωτηθείς τι θα απαντούσε στο δίλημμα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ή ξανά εκλογές, τόνισε πως «δεν θέλουμε να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ, θέλουμε να διατηρήσουμε την πολιτική μας αυτονομία και θέλουμε να παρουσιάσουμε μια ξεκάθαρη πρόταση και να ειμαστε μια ξεκάθαρη επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης.

»Όσον αφορά τις συνταγματικές αλλαγές (αλλαγή εκλογικού νόμου) έχω πει ότι είναι πολύ σημαντικό τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις να μην αλλάζουν αποσπασματικά και ανάλογα με το ποιον εξυπηρετούνε αλλά να γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση. Για αυτό είπα ότι για όλα αυτά τα θέματα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα όχι μόνο για το χώρο αλλά και τη χώρα ανακοίνωσα έναν οδικό χάρτη με διαδικασίες που θα φτάνουν από τις γειτονιές μέχρι ένα μεγάλο συνέδριο όπου θα αποφασίζουμε για όλα αυτά τα κορυφαία ζητήματα, τον τρόπο που θα τα προσεγγίζουμε και αυτή θα είναι η Βίβλος μας για το προγραμματικό μας πλαίσιο».