Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Καράβι ακυβέρνητο σε τρικυμία

ΣΥΡΙΖΑ: Καράβι ακυβέρνητο σε τρικυμία Φωτογραφία: SOOC/ DIMITRIS KAPANTAIS
Γρήγορες και αντιφατικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Η έδρα, το εξώδικο και η δημοσκόπηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καράβια ακυβέρνητο που πλέει σε τρικυμιώδη θάλασσα. Οι εσωτερικές συγκρούσεις κλιμακώνονται έχοντας πάρει χαοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες και αντιφατικές που οποιαδήποτε προσπάθεια καταγραφής τους έχει διάρκεια ζωής μόλις λίγων ωρών.

Η δημοσκόπηση

Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τις διακοπές, είναι συντριπτική για τον Στέφανο Κασσελάκη. Η μέτρηση της Interview για την Politic φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση το 8,2%. Το ποσοστό είναι καταστροφικό από μόνο του, αλλά γίνεται ακόμα χειρότερο αν ληφθεί υπόψη ότι η Νέα Δημοκρατία κατρακυλάει στο 22,2% καθώς και ότι το 79% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης.

Ακόμα και αν κανείς θεωρήσει ότι η δημοσκόπηση έχει αστοχίες, δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί ότι τα ευρήματά της ανταποκρίνονται στη ζοφερή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έδρα

Σήμερα η Πόπη Τσαπανίδου ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τη βουλευτική έδρα που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου. Η Τσαπανίδου πριν προβεί συναντηθεί με το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη.

Σε δήλωσή της η Τσαπανίδου ανέφερε: «Λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο Ελληνικός λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».

Η απόφαση Τσαπανίδου να κρατήσει την έδρα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Πέραν του ότι η νέα βουλεύτρια αυτομάτως εντάσσεται στο μπλοκ των 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αποτυγχάνει η προσπάθεια Κασσελάκη να γίνει βουλευτής, προκειμένου να θωρακιστεί. Επιπλέον, η απόφαση Τσαπανίδου αποτελεί ένα ακόμα δείγμα αδυναμίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να ελέγξει το κόμμα του.

Εξώδικο Λινού σε Πολάκη

Στα πρωτοφανή που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκαν οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των στελεχών του. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά στέλεχος κόμματος (και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) πηγαίνει στα δικαστήρια σύντροφό του ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος.

Η Αθηνά Λινού έστειλε εξώδικο στον Παύλο Πολάκη σχετικά με τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της για αδιαφάνεια στις κρατικές χρηματοδοτήσεις του ινστιτούτου Prolepsis, το οποίο έχει ιδρύσει και διευθύνει. H Λινού επισήμανε χαρακτηριστικά ότι προσπάθησε να συγκρατήσει τον Πολάκη από τον κατήφορο.

Από την πλευρά του, ο Πολάκης σε ανάρτησή του έγραψε ότι δεν παίρνει πίσω τίποτα από όσα έχει πιει. Έριξε μάλιστα και μια δυνατή μπηχτή στο στρατόπεδο Κασσελάκη: «Καλά κύριε διευθυντά του γραφείου του προέδρου. Ακόμα να βγάλεις συμπέρασμα με τις σελίδες που σου έστειλε η κυρία Λινού;;; Όταν ήσουν στον Τομέα Διαφάνειας μαζί μου, ήσουν πολύ πιο γρήγορος. Τι έγινε τώρα; Σκοτείνιασε η κρίση σου;». Η ανάρτηση επιβεβαιώνει ότι ο Πολάκης προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει διάθεση συμβιβασμού με τον Κασσελάκη.

Το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάνε το ένα το άλλο στα δικαστήρια χωρίς η ηγεσία του κόμματος να παρεμβαίνει, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Ακόμα και αν τελικά ο Κασσελάκης θυσιάσει την Λινού για να τα βρει ξανά με τον Πολάκη, η εικόνα του αδιανόητου μπάχαλου δεν θα διορθωθεί.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική της ΚΟ που συγκάλεσε εκτάκτως ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη συνεδρίαση δεν θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα διαβαστεί επιστολή του. Μια ακόμα συριζική πρωτοτυπία…