Πολιτική

Παύλος Γερουλάνος: Θέλω την ευθύνη να οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ ξανά στη νίκη

Παύλος Γερουλάνος: Θέλω την ευθύνη να οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ ξανά στη νίκη
«Είναι μεγάλη η ανάγκη ύπαρξης ενός πόλου, προοδευτικού, που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία», διαμηνύει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι μεγάλη η ανάγκη ύπαρξης ενός πόλου, προοδευτικού, που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Ο ενιαίος πόλος περνάει μέσα από ένα κυρίαρχο και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, που θα ανοίξει τις πόρτες του σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, δηλαδή και απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση του πολιτικού σχεδίου της Αναγέννησης. Εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, αυτός θα είναι και ο στόχος συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβω. Πρώτα, λοιπόν, οφείλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος άξονας αυτής της προσπάθειας».

Τα παραπάνω τονίζει με συνέντευξή του στο Dnews ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ διαμηνύει ότι δεν περισσεύει κανείς και καμία και επισημαίνει ότι υπηρετεί αδιαπραγμάτευτα την ενότητα του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε σε αυτό. Αφήνει αιχμές κατά του Χάρη Δούκα και της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ αποκλείει κάθε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί τα μέλη και οι φίλοι σας να επιλέξουν εσάς για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όχι τον Ανδρουλάκη, τον Δούκα ή τη Διαμαντοπούλου κ. Γερουλάνο; Τι διαφορετικό θα δώσετε;

Σχέδιο, ενότητα, εμπειρία. Αυτά πρεσβεύει η υποψηφιότητά μου. Το σχέδιό μου για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ το έχω ήδη καταθέσει και ονομάζεται «Αναγέννηση», αφορά τη διοικητική και οικονομική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η διαδρομή μου, η προσήλωση μου στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του και οι σχέσεις μου με όλα τα στελέχη, εγγυώνται την ενότητα. Και όταν λέω ότι μπορούμε να νικήσουμε τις επόμενες εκλογές και να κυβερνήσουμε για το καλό της χώρας το λέω διότι το έχω δει να γίνεται το 2008-2009 και ξέρω πώς να το κάνω. Τώρα που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα και την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Θέτετε υποψηφιότητα για την ηγεσία. Προφανώς θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ με την νυν ηγεσία του δεν έχει κυβερνητική προοπτική...

Θέλω την ευθύνη να οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ ξανά στη νίκη. Διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου για να δώσω στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να πείσει ότι μπορεί και αξίζει να κυβερνήσει ξανά. Πώς θα γίνει αυτό; Με ένα σχέδιο που μιλάει στην καρδιά και στη ψυχή κάθε Έλληνα πολίτη, όπως επιδιώκω να κάνω με το σχέδιο Αναγέννηση. Με ένα ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό, που αξιοποιεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να το βοηθήσουν να επανασυνδεθεί με την κοινωνία. Θα μιλήσω με κάθε αιρετό στέλεχός του, πρώην ή νυν, που θέλει να εμπλακεί στην παραγωγή πολιτικής και στην οργανωτική του διάρθρωση. Με ένα σχέδιο επικοινωνίας που θα φτάσει την Αναγέννησή μας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Και με μία ηγετική ομάδα που θα πείθει τον Έλληνα και την Ελληνίδα ότι αυτά που λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.

Αν εκλεγείτε θα χρησιμοποιήσετε σε ηγετικά όργανα τους συνυποψηφίους σας; Τι διαφορετικό θα έχει το ΠΑΣΟΚ επί τυχόν ηγεσίας σας που δεν διαθέτει σήμερα στη λειτουργία του;

Στον αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, δεν περισσεύει κανείς και καμία. Αν εκλεγώ, θα κάνω τα πάντα για να προχωρήσουμε ενωμένοι. Όχι επίπλαστα, αλλά με ουσία, πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο που έχει ρόλο για όλες και όλους. Υπηρετώ την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αδιαπραγμάτευτα, από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκα στο Κίνημά μας. Όσοι με έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι έχω άποψη, αλλά αυτό ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο στη σύνθεση απόψεων και στη συνεργασία με οποιονδήποτε. Αντίθετα ξέρω πολύ καλά ότι η δύναμη είναι στην ομαδική προσπάθεια για αυτό και όλη μου τη ζωή μου αρέσει να αξιοποιώ ανθρώπους και ταλέντα, να δίνω αξία σε οποιονδήποτε θέλει να προσφέρει. Αυτό λείπει σήμερα και πρέπει να το κάνουμε ξανά πράξη. Από την Χαριλάου Τρικούπη μέχρι την κάθε Τοπική Οργάνωση. Για παράδειγμα, το 2008 χτίσαμε τον εξαιρετικά αποτελεσματικό Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ με υπέροχα στελέχη που μέχρι τότε μάλλον υποαξιοποιούνταν σε άλλα γραφεία σε σχέση με τις δυνατότητές τους.

Θεωρείτε σωστό που ο Χάρης Δούκας είναι υποψήφιος για την ηγεσία αλλά και παραμένει Δήμαρχος Αθηναίων; Θα πράττατε το ίδιο αν ήσασταν στη θέση του;

Δεν θα το έκανα και δεν το έκανα. Έμεινα στον Δήμο της Αθήνας το 2019 ενώ είχα την επιλογή να κατέβω για Βουλευτής για να τιμήσω τους πολίτες της Αθήνας που μόλις με είχαν εκλέξει δημοτικό σύμβουλο. Όμως το δικαίωμα να το κάνει το έχει και, όπως όλοι μας, θα κριθεί από τις επιλογές του.

Ουκ ολίγοι σύντροφοί σας εγκαλούν την Άννα Διαμαντοπούλου ότι "φλέρταρε" για ένα διάστημα με τη Νέα Δημοκρατία. Η ίδια απαντά ότι ποτέ δεν πήγε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ότι είναι η μόνη που διαθέτει πρωθυπουργικό προφίλ. Συμφωνείτε;

Δεν γνωρίζω και άρα δεν θέλω να σχολιάσω τις όποιες κουβέντες μπορεί να είχε η κα. Διαμαντοπούλου με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν με αφορούν. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η κα Διαμαντοπούλου, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, έχασαν την πίστη τους στο ΠΑΣΟΚ και αυτήν την πίστη οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Επίσης, δεν θα ακούσετε από εμένα αρνητική προσωπική κουβέντα για κανέναν από τους συνυποψηφίους μου. Αν βγάλει ο ένας τα μάτια του άλλου, πώς θα πείσουμε μετά ότι προχωράμε ενωμένοι; Ο κόσμος κρίνει την πορεία και τις δυνατότητες κάθε υποψηφιότητας. Όπως επίσης το πρωθυπουργικό μας προφίλ και τη συνέπειά μας.

Δεν θα σας ρωτήσω αν ήταν στρατηγικό λάθος η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα σας ρωτήσω αν και υπό ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν σήμερα πιθανότητες συνεργασίας με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από αυτά που βλέπω μέχρι σήμερα καμία. Και εξηγώ γιατί. Το σχέδιό μου, η Αναγέννηση, ως πολιτική πρόταση και κατεύθυνση, απλώνει το χέρι σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να δει το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και τον πλούτο που παράγει η χώρα να μεγαλώνει βιώσιμα και να διανέμεται δίκαια σε όλους. Αυτό απαιτεί μια ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας μακριά από το Μαξίμου. Άρα, αποκλείεται κάθε συνεργασία με τη σημερινή Κυβέρνηση και κάθε φορέα υπερσυγκεντρωτισμού, ανισοτήτων και αλαζονείας, όπου κι αν βρίσκεται. Στόχος μου, δεν είναι ένα ΠΑΣΟΚ στάσιμο, ούτε πατερίτσα κανενός. Στόχος μου, είναι ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, κυρίαρχο πολιτικά στον χώρο του, πρωταγωνιστής της επαναφοράς της προόδου, στη διακυβέρνηση της χώρας.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι γνωρίζω τι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ή η κάθε συνιστώσα του, αλλά δεν θέλω να επιμείνω σε αυτό γιατί πρέπει να σεβόμαστε κάθε κόμμα που περνάει μία δύσκολη εσωτερική φάση. Σε κάθε περίπτωση, με συγκολλήσεις κορυφής δεν γίνεται δουλειά. Εκεί που γίνεται δουλειά είναι όταν έχεις μία συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και την παρουσιάζεις ως αντικείμενο συζήτησης στη βάση, στην κοινωνία. Για αυτό πιστεύω ότι κάθε κόμμα πρέπει πρώτα να βάλει τάξη στο σπίτι του και να ανοίξει στην κοινωνία. Στη βάση υπάρχουν πολλές δυνατότητες σύνθεσης διαφορετικών πολιτικών προτάσεων και απόψεων.

Συμφωνείτε με την ανάγκη ανασύνθεσης της χώρου της προοδευτικής παράταξης; Αν εκλεγείτε θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Είναι μεγάλη η ανάγκη ύπαρξης ενός πόλου, προοδευτικού, που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Ο ενιαίος πόλος περνάει μέσα από ένα κυρίαρχο και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, που θα ανοίξει τις πόρτες του σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, δηλαδή και απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση του πολιτικού σχεδίου της Αναγέννησης. Εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, αυτός θα είναι και ο στόχος συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβω. Πρώτα, λοιπόν, οφείλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος άξονας αυτής της προσπάθειας.