Πολιτική

Οι 7 μέρες που θα κρίνουν τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, προσφυγή στη βάση και… Πολάκη

Οι 7 μέρες που θα κρίνουν τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, προσφυγή στη βάση και… Πολάκη Φωτογραφία: SOOC
Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για το μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ αυτού καθαυτού, θα είναι η επόμενη, με το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στη βάση για εκλογή προέδρου, αλλά και την πιθανότητα ενός αρχικού σχίσματος για μια νέα διάσπαση να προβάλλουν στον ορίζοντα.

Η κρισιμότητα, δε, της επόμενης εβδομάδας, συμβαδίζει με τα μεγάλα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από εξελίξεις που αναμένονται να έρθουν κατά τη διάρκεια της. Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

Α) Τι θα γίνει με τη υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη;

Αυτό το ερώτημα είναι αρκετά πιθανό να απαντηθεί με τη διαγραφή του πρώην υπουργού Υποδομών, παρά το γεγονός ότι κορυφαία πρόσωπα της Επιτροπής Δεοντολογίας, που έχει επιληφθεί του θέματος, φέρονται να διαφωνούν. Αν όντως στη συνεδρίαση της ΕΔ την ερχόμενη Τρίτη προχωρήσει η διαγραφή ενός τόσο σημαντικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, οι επόμενες συνεδριάσεις οργάνων, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου σαββατοκύριακου, 7-8 Σεπτεμβρίου και της Πολιτικής Γραμματείας προετοιμασίας της, που θα προηγηθεί (ως είθισται…), είναι πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε αρένα σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η επιστολή του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας που αποκαλύπτει σήμερα το «Dnews» είναι ενδεικτική της έντασης που θα προκύψει. Αν από την άλλη δεν προχωρήσει η διαγραφή, τότε θα πρόκειται για μια σκληρή ήττα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ουσιαστικά έχει προαναγγείλει την έξοδο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναδείξει μια αδυναμία να επιβάλει την ηγεσία του και θα δυσαρεστήσει τους φανατικούς οπαδούς του που θέλουν μια κατά μέτωπο σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση των 87, στους οποίους ανήκει ο πρώην υπουργός Υποδομών. Σε ότι αφορά την υπόθεση της Αθηνάς Λινού, αποφάσεις αναμένονται μάλλον στη συνεδρίαση στις 10 Σεπτεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και από αυτή την Τρίτη, ιδίως αν ο πρόεδρος του κόμματος ζητήσει την κεφαλή της επί πίνακι, προς τέρψη του Παύλου Πολάκη και προσέγγιση του Χανιώτη Βουλευτή .

Β) Τι θα γίνει με την άρνηση Κασσελάκη για προσφυγή στη βάση;

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει οχυρωθεί πίσω από τις προβλέψεις του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο αναφέρει ρητά ότι διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου μπορούν να ξεκινήσουν μετά από σχετικό αίτημα του 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως ξεκαθαρίζουν στενοί συνεργάτες του, ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου έχει ως απόλυτη προτεραιότητα το Καταστατικό Συνέδριο, δηλαδή την εκ βάθρων αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεδομένης της πολύ σκληρής και πολύπλευρης αμφισβήτησης που δέχεται, καθώς και το γεγονός ότι φαίνεται να μην ελέγχει καν την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (τουλάχιστον πλήρως), ενδεχομένως να οδηγήσει σε επανεξέταση της γραμμής για μη προσφυγή στη βάση. Εξάλλου, το γεγονός ότι αυτές τις μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται για τους τετραήμερους εορτασμούς του γάμου του στα Χανιά, δημιουργεί ορισμένες αμφιβολίες για το αν θα επιμείνει ότι επιστρέψει στην Αθήνα και αντιληφθεί την έκταση του διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γ) Θα καταθέσει πρόταση μομφής ο Πολάκης;

Παραμένει τελείως άγνωστη η βούληση του Παύλου Πολάκη, ενώ οι 87 δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, αν θεωρείται κάπως πιθανότερο ότι θα προχωρήσουν. Σε ότι αφορά τον Χανιώτη Βουλευτή, φαίνεται ότι περίμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση της πολακικοκασσελακικής βάσης στην αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες. Όμως ο κόσμος αυτής της πλευράς της Κουμουνδούρου, στην πλειονότητα του, παρά τη ξεκάθαρη συμπάθεια που εκφράζει στο πρόσωπο του Παύλου Πολάκη, δεν αισθάνεται ακόμη έτοιμος να απομακρυνθεί από την επιλογή που είχε κάνει πριν από ακριβώς ένα χρόνο, δηλαδή να δώσει την αρχηγία του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη. Παρόλα αυτά ο ίδιος φαίνεται να επιμένει να θέτει θέμα ηγεσίας, έστω και με σιβυλλικές δηλώσεις, όπως αυτή μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής: "Τωρα που τελειωσε ……..Ήρθε ο:
-Καιρος για ριζικές αλλαγες στην ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ"

Δ) Θα καταθέσουν πρόταση μομφής οι 87;

Αντιθέτως, οι 87, θεωρούν ότι οι 87 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής (στα 300 του οργάνου), που είχαν συγκεντρωθεί στο κείμενο σκληρής κριτικής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό ότι περίπου στο σύνολο τους θα ψηφίσουν και υπέρ μιας ενδεχόμενης πρότασης μομφής εναντίον του. Από τότε, δε, που είχαν συγκεντρωθεί οι υπογραφές σε εκείνο το κείμενο, η αμφισβήτηση για την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη μάλλον έχει διευρυνθεί, ενώ και η εκπαραθύρωση του Σωκράτη Φάμελλου, προς χάρη του Νίκου Παππά, μάλλον δεν βρήκε θετικής αποδοχής. Στελέχη των 87 εκτιμούν ότι οι διαρροές της ομάδας Παππά-Κασσελάκη ότι ελέγχει με μεγάλη ευκολία την πλειοψηφία της ΚΕ ίσως να μην απηχούν απολύτως την πραγματικότητα, ιδίως αν το μπλοκ Πολάκη παραμείνει μακριά από τον πρόεδρο. Και σε αυτό το σημείο, λοιπόν, ξαναμπαίνει το ερωτηματικό Πολάκη στην εξίσωση. Το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο ίδιος σε πρόταση μομφής όπως είχε εμμέσως πλην σαφώς υπονοήσει φαίνεται να «χλωμιάζει», ωστόσο αν κάνουν άλλοι μια τέτοια κίνηση θα φτάσει και στο σημείο στήριξης του Στέφανου Κασσελάκη;