Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Σε οριακή κατάσταση τα Κέντρα Αποκατάστασης Ασθενών και Τραυματιών

Μιχάλης Κατρίνης: Σε οριακή κατάσταση τα Κέντρα Αποκατάστασης Ασθενών και Τραυματιών
«Η Πολιτεία ουσιαστικά αρνείται να ενισχύσει τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης» τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ένα σημαντικό ζήτημα αναδεικνύει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στην οριακή κατάσταση λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης Ασθενών και Τραυματιών σε όλη τη χώρα, με αφορμή την επίσκεψη του στο Κέντρο Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στο Αμύνταιο.

«Με δεδομένο ότι οι ανάγκες για υπηρεσίες αποκατάστασης αυξάνονται, λόγω της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων και των χρόνιων παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι νευρολογικές νόσοι (όπως π.χ., σκλήρυνση κατά πλάκας), αντιλαμβάνεται κανείς την εικόνα αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των κλινών αποκατάστασης βρίσκεται σε ιδιωτικά κέντρα, με μόλις το 10% των κλινών να ανήκουν στο Δημόσιο», κάτι το οποίο =έχει θίξει στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική και πολιτική ώστε να αυξηθούν και να είναι απολύτως λειτουργικά τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης στη χώρα.

katrini4_8ff13.jpg

katrini2_31710.jpg

katrinis_2cc61.jpg

katrini_d4bb5.jpg

katrini1_da7ac.jpg

Συνολικά, 2.700 κλίνες είναι διαθέσιμες σε 29 ιδιωτικά κέντρα, ενώ μόνο 305 κλίνες είναι διαθέσιμες στο δημόσιο. Στην Περιφέρεια υπάρχουν 34 Κέντρα Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης, τα οποία όμως υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Ενδεικτικά όπως αναφέρεται, υπάρχει μόνο ένα Κέντρο Αποκατάστασης στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το Κέντρο Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης στο Αμύνταιο, παρότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας στη χώρα, και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση έως και 100 θεραπευόμενους, αυτή τη στιγμή διαθέτει 30 κλίνες, και υπολειτουργεί λόγω της παντελούς έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και ιατρικού προσωπικού.

«Ουσιαστικά το ΕΣΥ καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψει το κενό που υπάρχει, επιδοτώντας ιδιωτικές υπηρεσίες αποκατάστασης μέσω ΕΟΠΥΥ ενώ οι ασθενείς και οι οικογένειες τους επιβαρύνονται οικονομικά, αναζητώντας καλύτερη φροντίδα και περίθαλψη».

katrini5_1d6e3.jpg

katrini6_1e237.jpg

katrini7_d87ee.jpg

katrini8_ebce2.jpg

katrini9_bc5c4.jpg

katrini99_4d2ea.jpg

Ο Μιχάλης Κατρίνης σε δήλωση του, επισημαίνει: «Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Η Πολιτεία ουσιαστικά αρνείται να ενισχύσει τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης. Υπάρχουν λύσεις, όπως:

  • Η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, η αύξηση των δημόσιων κλινών αποκατάστασης αλλά και καλύτερη στελέχωση των υφιστάμενων ΚΕΦΙΑΠ.
  • Η παροχή χρηματοδότησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Η μείωση των ανισοτήτων , σε ότι αφορά στις υπηρεσίες κατανομή αποκατάστασης ανάμεσα σε αστικές και αγροτικές περιοχές για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών».

Στα πλαίσια της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μιχάλης Κατρίνης εκτός από το Αμύνταιο, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Καστοριάς που ενημερώθηκε για τα προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και τη Φλώρινα όπου είχε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο με τους πολίτες.

NETWORK