Πολιτική

Παιχνίδι για 4 (+2) η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Παιχνίδι για 4 (+2) η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: Eurokinissi
Τι δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί πέρα από το ότι η νέα ηγεσία του θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ανάλογα με τις συμμαχίες, τη συμμετοχή και την πολιτική καταγωγή των ψηφοφόρων. Η ρευστότητα είναι τόσο μεγάλη ώστε μόνο ένας στους δύο ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν είναι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο 19% ανέρχονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, στο 7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια μέρα πριν την ανοιχτή συνεδρίαση της ΚΕ του, δημοσκόπηση της Metron Analysis στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δείχνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου, εκτός μεγάλου απροόπτου, αλλά δεν προεξοφλείται αυτή τη στιγμή η υποψηφιότητα που θα βρει απέναντί του στον δεύτερο γύρο: Γερουλάνος (με μικρότερες πιθανότητες), Διαμαντοπούλου (με επιρροή στη βάση της κεντροδεξιάς - 35%), Δούκας (με επιρροή στην κεντροαριστερά - 32%) ανταγωνίζονται σκληρά με διαφορετικά πλεονεκτήματα καθένας και με τον Δήμαρχο Αθηναίων να διατηρεί σχετικό προβάδισμα.

Σε κάθε περίπτωση, στην παράσταση νίκης υπερέχει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον Δήμαρχο Αθηναίων να ακολουθεί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερέχει για την πρωτιά στον α γύρο με ποσοστά που κυμαίνονται από 24% έως 38%, αναλόγως με τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Στο μεγάλο κοινό, με όλους τους πιθανούς ψηφοφόρους, θα βρει απέναντί του στον β γύρο τον Δήμαρχο Αθηναίων, με την Άννα Διαμαντοπούλου να ακολουθεί. Η εικόνα αλλάζει όταν τοποθετούνται αυτοί που δηλώνουν βέβαιοι για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Τότε, η Άννα Διαμαντοπούλου ξεπερνά τον Χάρη Δούκα, με 25% έναντι 23%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερέχει και στον δεύτερο γύρο, με την Διαμαντοπούλου να κερδίζει τον Δούκα με 49% – 45% στους βέβαιους για τη συμμετοχή τους στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Π. Γερουλάνος, αντίθετα, κερδίζει τον Χ. Δούκα στο δείγμα της ευρύτερης εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ με 43% - 41%.

Το δυνατό στοιχείο της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη είναι η γείωση με την κοινωνία, θεωρείται δηλαδή ότι βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες (29%), ενώ στον αντίστοιχο δείκτη η Α. Διαμαντοπούλου έχει πρόβλημα (με μόλις 7%). Ο Χάρης Δούκας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος ( 27% το πιστεύουν). ενώ ένας στους πέντε (22%) πιστεύουν πως μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια αίσθηση η οποία δεν συνοδεύει τον σημερινό πρόεδρο του. ΠΑΣΟΚ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου ξεχωρίζει για το διεθνές κύρος (29%), το οποίο είναι σημαντικό για την πρωθυπουργική εικόνα και στο οποίο βρίσκεται χαμηλά (10%) ο Χάρης Δούκας. Ο Παύλος Γερουλάνος έρχεται δεύτερος στην δημοφιλία, αλλά χάνει στην εμπιστοσύνη που δημιουργεί ότι έχει την ικανότητα να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη.