Πολιτική

Κουτσούμπας από ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης προχωρά μεθοδικά προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Κουτσούμπας από ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης προχωρά μεθοδικά προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
Βολές κατά Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για «λιτότητα για να μην έρθει η λιτότητα!!!» κατηγόρησε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, στο Βελλίδειο, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «Ο Μητσοτάκης θυμίζει λίγο serial killer...». 

Του επέρριψε ευθύνες για την «γνωστή λαθροχειρία που διαπράττουν αναγκαστικά όλα τα κόμματα του συστήματος - είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης» όπως είπε ενώ «ταύτισε την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου, με τη βελτίωση της θέσης του λαού, με την αύξηση δήθεν των εισοδημάτων, ακόμα και με τη μείωση των ανισοτήτων».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «η ουσία της πολιτικής τους είναι απλή: Νέες επενδυτικές ευκαιρίες και νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες θυσίες για τους εργαζόμενους. Για να παραφράσουμε τον Μπρεχτ, με τα μνημόνια και την κρίση, ο φτωχός λαός “πέθαινε απ’ την πείνα”. Μετά τα μνημόνια και με την ανάπτυξη, ο φτωχός λαός “πέθαινε” το ίδιο…».

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «χωρίς να μας πει πως οι αυξήσεις δεν έχουν καν φέρει τον πραγματικό, αποπληθωρισμένο κατώτατο μισθό, στα επίπεδα του 2019. Ενώ, δεν λέει κουβέντα για το μέσο μισθό. Το πόσο έχει πέσει απ’ το 2011, το πόσο τσεκουρώνεται ο κατώτατος μισθός απ’ τους αυξημένους φόρους. Το ΚΚΕ στηρίζει χωρίς προϋποθέσεις τα αιτήματα των συνδικάτων, όπως τα παρουσίασε από εδώ από τη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ είπε, διευκρινίζοντας πως μιλά:

-Για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

-Για επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

-Για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ τώρα και όχι το 2027.

-Για επαναφορά όλων των κατακτήσεων που έχουν υπονομευτεί, όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας, της κυριακάτικης αργίας, της πληρωμής των υπερωριών.

-Για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όπως ταιριάζει στον 21ο αιώνα και όχι στον 19ο που μας γυρίζουν.

-Όχι στην 6ήμερη εργασία, στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

-Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αυξήσεις ορισμένων συντάξεων κατά 2%. Την ώρα που ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πάνω από 10%, έρχεται με θράσος και λέει για 2% αυξήσεις. Και ούτε κουβέντα για τα «δώρα» που έχουν περικόψει όλοι από τους συνταξιούχους, για την «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου που συνεχίζουν να τους κλέβουν, για τα αναδρομικά, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για καταβολή του 70% στις συντάξεις χηρείας και πάει λέγοντας»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λέει τη μισή αλήθεια στα άλλα μέτρα στήριξης ενώ προσπαθεί να εμφανίσει την πολιτική του ως φιλολαϊκή, και να συγκαλύψει τόσο την “κρυφή” ατζέντα, όσο και το πραγματικό περιεχόμενό της… Παρέλειψε να μας πει όμως για την τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που θα μετουσιωθεί σε πίεση “αναμόρφωσης” του ασφαλιστικού» σημείωσε.

koytsoympas-deth2_0b7ec.jpg

«Ο Μητσοτάκης θυμίζει λίγο serial killer...» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Διευκρίνισε πως «Προχωρά μεθοδικά, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, κλπ, δημιουργώντας «επενδυτικό χώρο» (είδατε πόσο όμορφα ακούγεται αυτή η φράση;) για πού αλλού; Φυσικά για την μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία» είπε παραθέτοντας το παράδειγμα του στεγαστικού και της σχολικής στέγης.

Ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα πως ο «Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι για τα απογευματινά χειρουργεία με την εξαγγελία χειρουργείων από κρατικούς πόρους. Με άλλα λόγια λέει: «δεχτείτε το μέτρο, χειροκροτήστε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κρατικής υγείας, που θα χρυσοπληρώνει ο λαός και για να μη φωνάζετε, θα σας κάνω δώρο και μερικά “δωρεάν” χειρουργεία», που τελικά κι αυτά πάλι εσείς θα τα πληρώσετε!!!» είπε εξαπολύοντας αιχμές και για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο κύριος αυτός φιγουράρει παντού, προσβάλει γιατρούς και ασθενείς, και εξελίσσεται σε έναν κατ’ επάγγελμα ψεύτη. Αλήθεια, ποια ακριβώς σχέση έχει με την υγεία και κάνει τον ξερόλα κάθε φορά που οι υγειονομικοί του τεκμηριώνουν τα κενά και τις ελλείψεις;» διερωτήθηκε.

Για τον τομέα της υγείας τόνισε ότι αυτά που χρειάζονται σύμφωνα με το ΚΚΕ είναι:

-Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης-θεραπείας-αποκατάστασης.

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας-Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων που εργάζονται με προσωρινές, ελαστικές εργασιακές σχέσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, να προσληφθούν με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Όχι στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων στο Δαφνί και στη Θεσσαλονίκη. Όχι στην υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης. Όχι στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης.

-Να στελεχωθούν άμεσα με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία τους. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δημόσιων δομών που έχουν κλείσει.

-Να καταργηθούν οι «λίστες» των φαρμάκων. Κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών για την προμήθεια φαρμάκων, εμβολίων, σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, τεχνικών βοηθημάτων, αναλώσιμων. Πλήρης αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, με χρηματοδότηση του 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, και φορολόγηση του κεφαλαίου.

-Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων, μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων. Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου.

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών και ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

-Και όλα αυτά σε ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης – θεραπείας - αποκατάστασης.

koytsoympas-deth3_94292.jpg

Κατά την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε πως το ΚΚΕ ζητά:

-Την άμεση κατάργηση του φοροληστρικού νόμου 5073/23.

-Την άμεση καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις 12.000, με προσαύξηση 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

-Τη διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε τράπεζες και εφορία, πιο συγκεκριμένα, τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου ποσού.

-Την απαγόρευση των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

-Την κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές και την καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για όλες τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «εκφυλιστική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και νέα περιδίνηση του ΠΑΣΟΚ» που πολλοί λένε πως «η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο. Πρόκειται για μια εντελώς παραπλανητική θέση, για πολλούς λόγους. Αρχικά, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει και παραέχει αντίπαλο:

-Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι από τη ΛΑΡΚΟ, την Ελληνικός Χρυσός, τη Βαρβαρέσος, την efood και τη Wolt που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

-Είναι οι γιατροί και νοσηλευτές που υποδέχονται τον κύριο Γεωργιάδη σε κάθε νοσοκομείο που επισκέπτεται και του χαλάνε της φιέστες.

-Είναι οι κάτοικοι των νησιών που πραγματοποίησαν τεράστιες κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, διεκδικώντας τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

-Είναι οι κάτοικοι της πολύπαθης Θεσσαλίας που χάλασαν τις αντίστοιχες φιέστες του Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

-Είναι τα σωματεία, οι φορείς, οι γειτονιές που ξεσηκώνονται στο πόδι και διώχνουν τα κοράκια, αποτρέποντας πλειστηριασμούς και εξώσεις φτωχών οικογενειών.

-Είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές που αντιπαλεύουν τις συγχωνεύσεις τμημάτων, που διεκδικούν κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία που άνοιξαν προχθές. Είναι οι φοιτητές που δεν σταμάτησαν στιγμή να αγωνίζονται.

-Είναι οι συνταξιούχοι που απαιτούν ανθρώπινες συντάξεις, δωρεάν φάρμακο και τόσα άλλα. Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλό της στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε άλλο σημείο της ομιλίας του.