Πολιτική

Ο Μητσοτάκης γκρεμίζει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
Ο Μητσοτάκης γκρεμίζει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ
Κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με τις δυνητικές κυβερνητικές συνεργασίες της ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές κράτησε ο Κ. Μητσοτάκης, απαξιώνοντας το ΠΑΣΟΚ (υπό οποιαδήποτε ηγεσία) και σημειώνοντας ότι είναι «ανομοιόμορφος» ο πολιτικός χώρος δεξιά της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ σαν αντιμεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν κατηγοριοποιεί ως ακροδεξιά όλα τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, διαχωρίζοντας όσους διακινούν θεωρίες συνωμοσίας από όσους έχουν πατριωτικές ανησυχίες.

Ειδικότερα:

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός εκλογικός στόχος για τη ΝΔ, παρόλο που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και όσες δημοσκοπήσεις βλέπουν έκτοτε το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του. Μίλησε σαν ηγέτης του 41% και όχι του 28%, διαβεβαιώνοντας ότι δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί και δείχνοντας πολιτική αυτοπεποίθηση με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». «Η δική μας πρόταση είναι η μοναδική, συγκροτημένη και κοστολογημένη» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «κατάσταση πολιτικής αφασίας», ενώ το ΠΑΣΟΚ, «υποτίθεται κόμμα προοδευτικό», «καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις, πχ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τον νέο δικαστικό χάρτη».

Ο Κ. Μητσοτάκης κατέληξε αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Η τακτική του "όχι σε όλα», η περιγραφή μιας χώρας στην οποία όλοι είναι πάμπτωχοι και ρακένδυτοι δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους. Η παρουσίαση μιας μαύρης πραγματικότητας αδικεί την αντιπολίτευση. Όσοι επένδυσαν στην καταστροφολογία έχασαν». Σχολιάζοντας την κριτική των μέτρων που εξήγγειλε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «αν θελουν να τα μοιραστούν διαφορετικά (ενν. τους πόρους που υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να διατεθούν), πρέπει να το εξηγήσουν: Θέλουν ή δεν θέλουν τις φρεγάτες Belharra;».

Μιλώντας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ, προσδιόρισε ως βασική αιτία την παράνομη μετανάστευση, η οποία, κατά την ανάλυσή του, δεν αφορά τη χώρα μας: «Στην Ελλάδα το έχουμε αντιμετωπίσει με αυστηρή φύλαξη συνόρων και επιτάχυνση διαδικασιών χορήγησης ασύλου». Σημειώνοντας ότι το κοινό δεξιά της ΝΔ είναι «ανομοιόμορφο» και διαχωρίζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας από άλλες επιλογές, απευθύνθηκε "σε όσους έχουν πατριωτικές ανησυχίες: Η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη από το 2019 έχοντας ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική της δύναμη. (...) Είναι ανυπόστατη η σπέκουλα για ενδοτισμό».

Στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς, «μεταφράζοντας» όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι βλέπει πιθανούς συμμάχους δεξιά και πολιτικούς αντιπάλους αριστερά, γνωρίζοντας ότι οι εφεδρείες στο κέντρο έχουν τελειώσει, ότι υποκλοπές και Τέμπη θα εμποδίσουν οποιαδήποτε ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ να επιδιώξει προσέγγιση με τη ΝΔ και ότι η δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, υπό το βλέμμα Σαμαρά-Καραμανλή που απουσίασαν από την ΔΕΘ, πιέζει για επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή για απόσταση από το κέντρο και στροφή δεξιότερα.