Πολιτική

Τριήμερη αφωνία Κασσελάκη μετά τη μομφή - Τα σενάρια για το μέλλον του

Τριήμερη αφωνία Κασσελάκη μετά τη μομφή - Τα σενάρια για το μέλλον του Φωτογραφία: SOOC/ ALEXANDROS ALAMANIOTIS
Πολιτικά και ψυχολογικά απροετοίμαστος ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν είχε plan B.

Την εικόνα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τελεί σε σοκ ενισχύει δεύτερη μέρα πλήρους αφωνίας του και ενώ παραμένουν ελάχιστοι όσοι έχουν συζητήσει μαζί του μετά την καθαίρεση του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Σύμφωνα πληροφορίες του «Dnews», ο πρώην πρόεδρος του κόμματος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις αρνητικές για τον ίδιο εξελίξεις, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται με τις παραιτήσεις προσώπων δικής του επιλογής από τον μηχανισμό της Κουμουνδούρου, αλλά και με τις ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις που παίρνουν από αυτόν στελέχη του κόμματος που ανήκαν μέχρι προχθές στο κασσελακικό στρατόπεδο.

Ξεκούραση στις Σπέτσες και ελάχιστες επαφές

Μάλιστα, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να σπάσει τη σιωπή του μέσα στη μέρα και το πιθανότερο είναι ούτε και αύριο, καθώς «ξεκουράζεται» και μάλιστα, εκτός Αθηνών, στο εξοχικό του στις Σπέτσες. Επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι δεν βρίσκεται σε διαδικασία διαβουλεύσεων και συσκέψεων, αλλά έχει λίγες επικοινωνίες για πολιτικά ζητήματα.

Χωρίς έτοιμο plan b

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει καμία επεξεργασία για το σενάριο να ηττηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και για αυτό έχει βρεθεί πολιτικά και ψυχολογικά απροετοίμαστος.

Το σενάριο εκ νέου διεκδίκησης προεδρίας απομακρύνεται

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο ίδιος νιώθει αδύναμος να μπει στην εκ νέου στη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση μιας αβέβαιης κατάληξης, με τους όρους, δε, να επιδεινώνονται για τον ίδιο όσο περνούν οι ώρες, χωρίς να κάνει κάτι για να ανατρέψει αυτή τη δυναμική. Επιπλέον, θα του ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στην Κουμουνδούρου, καθώς δεν διαθέτει την απαραίτητη πολιτική εμπειρία και τον μηχανισμό που απαιτείται για να σηκώσει έναν ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον επόμενο πρόεδρο.

Οι πιθανότητες δημιουργίας προσωποπαγούς κόμματος ενισχύονται

Αντιθέτως, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι, πέρα από τη βάση των υποστηρικτών του και ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τον παροτρύνουν να δημιουργήσει δικό του κόμμα, το οποίο θα ελέγχει πλήρως. Αυτό το σενάριο για κάποιους έχει καταστεί μάλλον και το πιθανότερο να συμβεί στην πραγματικότητα.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η απόσυρση από την πολιτική

Πάντως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, με τον χρόνο να κυλά χωρίς αντίδραση από τον ίδιο, αλλά και να εγγράφεται στην πολιτική πραγματικότητα όλο και πιο έντονα το προφίλ του ηττημένου πρώην πολιτικού αρχηγού, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το τρίτο σενάριο, δηλαδή αυτό της πλήρους απόσυρσης από την πολιτική, το οποίο, ωστόσο, παραμένει το λιγότερο πιθανό.