Πολιτική

Διάσπαση του ΕΛΚ με... άρωμα Ελλάδας - Παιχνίδι εξουσίας Βέμπερ-Μπακόλα

Διάσπαση του ΕΛΚ με... άρωμα Ελλάδας - Παιχνίδι εξουσίας Βέμπερ-Μπακόλα Φωτογραφία: TERESA SUAREZ/EPA
Εμφύλιο πόλεμο στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βλέπει το Politico, με πρωταγωνιστές τον ισχυρό Μάνφερντ Βέμπερ και Θανάσης Μπακόλας.

Διάσπαση στην κορυφή της μεγαλύτερης πολιτικής «οικογένειας» στην Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βλέπει το Politico, επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία του Μάνφερντ Βέμπερ στο ΕΛΚ αμφισβητείται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ αντιμετωπίζει μια (σπάνια) πρόκληση από έναν άλλο παίκτη εξουσίας του ΕΛΚ, τον Θανάση Μπακόλα.

Η διαμάχη έρχεται την ώρα που ο Βέμπερ - ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος - ξεκινά μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του κόμματος.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Θ. Μπακόλας, γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα πρέπει να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελάερ, ο οποίος πρόσφατα έχασε την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Βαντενκεντελάερ αποτελούσε προσωπική επιλογή του Βέμπερ για τη θέση του «διευθυντή δέσμευσης των μελών του κόμματος», κάτι σαν ενδιάμεσος μεταξύ βουλευτών και κεντρικής εξουσίας του κόμματος.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Μπακόλας σε email που ήρθε σε γνώση του Brussels Playbook, ο Βέμπερ ενήργησε γρήγορα στέλνοντας ένα νέο οργανόγραμμα και ανακοινώνοντας σε μήνυμα ότι ο Βαντενκεντελάερ θα ενεργούσε αντ' αυτού ως επιτελάρχης του κόμματος.

«Δεν μπορώ να υποχρεωθώ να επιβάλω τις απαιτήσεις του προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας ως απάντηση στην κίνηση του Βέμπερ.

Η θέση του προσωπάρχη, όπως περιγράφεται, δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό του κόμματος ή τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας που είναι ο Μπακόλας είναι νομικά υπεύθυνος για τις όποιες παραβάσεις, υποστήριξε.

Παιχνίδια εξουσίας του Βέμπερ

Αφού απέτυχε να αναδειχθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκατέλειψε τα σχέδιά του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας εντός του κομματικού μηχανισμού του ΕΛΚ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εγκατέστησε πιστούς του σε καίριους ρόλους του ΕΛΚ και απομάκρυνε πιθανούς επικριτές και αντιπάλους. Στην ομάδα του ΕΛΚ, για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας Σάιμον Μπουσουτί αποχωρεί για να δώσει τη θέση του στην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Βέμπερ, Ouarda Bensouag.

Ο Βέμπερ είναι ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες - αναμφισβήτητα δεύτερο μετά την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση να διορίσει τον Βαντενκεντελάερ ήταν η τελευταία από μια σειρά ελιγμών του Βέμπερ για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον μηχανισμό του ΕΛΚ.

Ωστόσο, η ανοιχτή ανυπακοή του Μπακόλα είναι πρωτοφανής.

Κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά ο Βέμπερ και ενοχλεί

Πίσω από τη διαμάχη αυτή διαφαίνεται μια ευρύτερη σύγκρουση για την κατεύθυνση του ΕΛΚ, το οποίο υπό την ηγεσία του Βέμπερ «κλείνει το μάτι» σε σκληρά δεξιούς ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι. Η προσέγγιση - ο Βέμπερ συναντήθηκε με τη Μελόνι στη Ρώμη αυτό το καλοκαίρι - έχει εξοργίσει ορισμένους εντός του ΕΛΚ που πιστεύουν ότι ο Βαυαρός πολιτικός τραβάει το κόμμα πολύ προς τα δεξιά.

Οι σύμμαχοι του Βέμπερ λένε ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως την αυξανόμενη δύναμη του ΕΛΚ και να δει να δει τους εκπροσώπους του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται πιο απρόσκοπτα με τα εθνικά κόμματα.

Η επιτροπή προεδρίας του κόμματος συνεδρίασε τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της πολιτικής συνέλευσης. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν ότι ο Βέμπερ, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, θα υπέγραφε σύμβαση που θα καθιστούσε τον Βαντενκεντελάερ επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του, σύμφωνα με απόσπασμα εγγράφου που κυκλοφόρησε και εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση αυτή, το οποίο είδε το Playbook.

Αν και η ομάδα του ΕΛΚ αφορά μόνο τους ευρωβουλευτές, το κόμμα του ΕΛΚ υπάρχει για να εξυπηρετεί τους εθνικούς ηγέτες και τα κόμματα. Ο Μπακόλας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να στοιχηματίζει ότι οι ηγέτες που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο και ο ηγέτης της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς, θα τον υποστηρίξουν και θα παρέμβουν για να χαλιναγωγήσουν τον Βέμπερ.

Εάν δεν το κάνουν, θα παγιωθεί η ισχυρή θέση του Βέμπερ στο ΕΛΚ.

«Ο κ. Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες», παρατήρησε ανώτερο μέλος του ΕΛΚ, χωρίς να κατονομαστεί από το Politico.

Τα παιχνίδια εξουσίας και οι αλληλοκατηγορίες έρχονται καθώς το ΕΛΚ παραμένει ισχυρό. Ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, επανέφερε τη φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι σε καλό δρόμο για να μεγαλώσει το κυρίαρχο αποτύπωμά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από Politico