Πολιτική

Όταν ο Παππάς ταυτίζεται με τον Πλεύρη...

Όταν ο Παππάς ταυτίζεται με τον Πλεύρη...
Το δικαίωμα συμμετοχής των φαντάρων σε πολιτικής δραστηριότητες όπως οι διαδηλώσεις, αποτέλεσε για χρόνια αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς και του νεολαιίστικου κινήματος.

«Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή», ήταν το κλασικό σύνθημα των αριστερών νεολαίων. Τελικά κάτω από την πίεση ενός δυναμικού κινήματος για τα δικαιώματα των φαντάρων, η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου επέτρεψε την έκφραση του πολιτικού φρονήματος των στρατευμένων. Έκτοτε, συμμετοχή ενστόλων στρατευμένων σε διαδηλώσεις χωρίς να κρύβουν το πρόσωπό τους, είναι κάτι συνηθισμένο.

Οι δηλώσεις

Αυτήν την δημοκρατική κατάκτηση των τελευταίων 40 ετών έβαλε στο στόχαστρο ο Θάνος Πλεύρης. Με αφορμή τη συμμετοχή φαντάρων σε διαδήλωση του ΚΚΕ υπέρ του παλαιστινιακού λαού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε: «Η εικόνα στρατευσίμου να συμμετέχει ένστολος φορώντας το εθνόσημο σε συγκέντρωση πολιτικού κόμματος (του ΚΚΕ) και να εκφράζει πολιτικές θέσεις και θέσεις ενάντια στις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και παράνομη. Φαντάζομαι ήδη κινείται η πειθαρχική διαδικασία».

Η αυταρχική τοποθέτηση Πλεύρη δεν προκαλεί έκπληξη αφού ο Πλεύρης είναι γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του. Άλλωστε η κυβέρνηση στρέφεται όλο και πιο πολύ προς τα (ακρο)δεξιά το τελευταίο διάστημα, επιδιώκοντας να περιορίσει δικαιώματα και ελευθερίες.

Αυτό που μπορεί να εξέπληξε ήταν ότι με τον Πλεύρη έσπευσε να ταυτιστεί ο Πέτρος Παππάς, ένας εκ των επιτελών του Στέφανου Κασσελάκη. Ο βουλευτής Κιλκίς ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε την τιμωρία του φαντάρου που διαδήλωσε για την Παλαιστίνη: «Είναι επικινδυνά αυτά τα πράγματα. Ο στρατός έχει κανόνες. Δεν νοείται άνθρωπος που υπηρετεί τη θητεία του να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο καν. Δεν νοείται τέτοιου είδους πολιτικοποίηση. Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει ποινή».

Το άδειασμα

Η δήλωσή του Παππά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από προοδευτικούς πολίτες. Δεν είναι λίγο ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί ακραίες δεξιές θέσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αδειάσει τον Παππά, λέγοντας τα αυτονόητα για ένα προοδευτικό κόμμα: «Οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Π. Παππά σχετικά με τον στρατιώτη που συμμετείχε σε αντιπολεμική εκδήλωση, δεν εκφράζουν επ’ ουδενί τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη χώρα μας, οι κληρωτοί δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η συμμετοχή στρατιωτών σε πορείες, με κορυφαίο παράδειγμα αυτή του Πολυτεχνείου, αποτελεί πράξη τεράστιου ηθικού πολιτικού και ιστορικού συμβολισμού, εδώ και δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και συνολικά η Αριστερά βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τα δικαιώματα των στρατευμένων».

Απαντώντας στο Γραφείο Τύπου, ο Πέτρος Παππάς εμφανίστηκε αμετανόητος. Σε ανάρτησή του έγραψε: «Ρωτώ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και όσους αυτό εκφράζει: Τι θα συνέβαινε αν ο εν λόγω στρατευμένος εξέφραζε τις αντίθετες απόψεις μιλώντας εξ ονόματος όλων των νέων στρατευμένων (γιατί αυτό είπε ο εν λόγω στρατευμένος); Δέχεται το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δικαιούται το οποιοδήποτε μεμονωμένο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, φορώντας στολή, να μιλά εξ ονόματος όλων των στρατευμένων για μια διεθνή πολεμική σύρραξη έχοντας επιθετική ρητορική εναντίον άλλων κρατών; Συμφωνεί το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο και χρήζει πειθαρχικής τιμωρίας του όποιου στελέχους των ενόπλων δυνάμεων προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες ή όχι;».

Επικίνδυνη τοποθέτηση

Από την απάντηση του Πέτρου Παππά προκύπτει ότι αρχική τοποθέτηση του δεν αποτέλεσε λεκτική αστοχία ή επιπόλαιη έκφραση που οφείλεται στην καταφανώς ελλιπή πολιτική παιδεία του. Με τη δεύτερη δήλωσή του ο Παππάς απέδειξε ότι η ταύτισή του με την άποψη Πλεύρη είναι ιδεολογική. Αυτά πιστεύει και αυτά λέει. Μόνο που αυτά που πιστεύει και λέει απειλούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από αγώνες και διώξεις. Είναι πρωτοφανές βουλευτής προοδευτικού κόμματος να ταυτίζεται με την πιο σκληρή Δεξιά.

Το ότι ο Παππάς εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το λιγότερο. Το πιο σημαντικό είναι ότι βάζει πλάτη στη δεξιά στροφή της κυβέρνησης, νομιμοποιώντας τις ακροδεξιές αντιλήψεις και δίνοντας επιχειρήματα στον περιορισμό των δικαιωμάτων της νεολαίας.