Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στις ακραίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στις ακραίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Η αυτανάφλεξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φθορά της ΝΔ, δημιουργεί για το ΠΑΣΟΚ ιδανικό περιβάλλον επιστροφής στη διεκδίκηση -με αξιώσεις- της εξουσίας. Αυτό προϋποθέτει ενότητα, ισχυρή προγραμματική πρόταση, επικοινωνιακή φαντασία, κινηματική τόλμη - καθόλου αυτονόητες συνθήκες.

Το τελευταίο 24ωρο πριν από τον β γύρο της εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ συνέβη κάτι ασυνήθιστο στα επιτελεία Ανδρουλάκη και Δούκα. Παρόλο που αναλωνόταν η μέγιστη δυνατή ενέργεια για προσέλκυση ψήφων της τελευταίας στιγμής, συνεργάτες των δύο υποψήφιων ενημερώνονταν, παράλληλα, για τις ακραίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησαν να καταλάβουν τι σημαίνει για τον προοδευτικό χώρο η επικείμενη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και, επομένως, ποιες είναι οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκή γι αυτούς. Ο βασικός τους ανταγωνιστής, που τους πήρε τη θέση τους στον δικομματισμό το μνημονιακό 2012, σπαράσσεται και διαλύεται με κρότο. Μια τεράστια δυνατότητα ανοίγεται μπροστά τους, που, όμως μπορεί να φέρει έναν τεράστιο κίνδυνο, εφόσον δεν αξιοποιηθεί, γιατί τότε δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν πειστικά στο εύλογο ερώτημα «αν όχι τώρα, πότε;»

Οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι η συμμετοχή στην σημερινή εκλογική διαδικασία θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 200.000, ώστε να τηρηθεί πάνω-κάτω η παράδοση της απώλειας του 25% των ψήφων από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο.

Ζουν μέρες μιντιακής δόξας αφού οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ αφού κλείσουν οι κάλπες έχουν προγραμματιστεί τηλεοπτικές εκπομπές για την παρουσίαση και τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων. Τόσο χώρο στα ΜΜΕ είχαν χρόνια να δουν και πλέον δεν έχουν ούτε το άλλοθι ότι τους αγνοούν τα κανάλια για να δικαιολογήσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις τους.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το πρώτο που θα κάνει είναι να δείξει ότι τιμά τους συνυποψηφίους του και έχει τη βούληση να συνεργαστεί μαζί τους με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Και, παράλληλα, να δώσει το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στην κυβέρνηση, σε επίπεδο επικοινωνιακό και πολιτικό.

Φαβορί είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης λόγω της διαφοράς οκτώ μονάδων (24.798 ψήφοι) από τον Χάρη Δούκα στον πρώτο γύρο. Πήρε συνολικά 89.288 ψήφους (29,64%) και αυτό σημαίνει ότι εύκολα θα ξεπεράσει τις 100.000, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων ξεκινά από τις 64.490 ψήφους (21,41%) και έχει να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση.

Αισιοδοξεί, όμως, ιδιαίτερα μετά την έμμεση στήριξη που του έδωσε ο Γ. Παπανδρέου επιτρέποντάς του να αναδημοσιεύσει στα social media την ανάρτησή του με την οποία καλούσε σε συμμετοχή για να «ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ δύναμη αλλαγής». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από παπανδρεϊκούς, όπως ο Δ. Ρέππας, ο Ν. Παπανδρέου, ο Φ. Σαχινίδης, ο Απ. Κατσιφάρας και, κάπως έτσι, δημιουργήθηκε μια ισχυρή συμμαχία για τον Χάρη Δούκα.