Οικονομία

Οριακή κατάσταση με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι θα γίνει με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης

Οριακή κατάσταση με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι θα γίνει με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης
Οι πληρωμές είναι μπροστά μας και υπάρχει τεράστια πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ να ολοκληρωθούν στην ώρα τους, ενώ την ίδια ώρα λάθη του παρελθόντος ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται αντιμέτωπος με επιστροφές και ραβασάκια.

Στα όρια τους βρίσκονται οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις τελευταίες εξελίξεις στον Οργανισμό που είναι υπό επιτήρηση. Οι πληρωμές είναι μπροστά μας και υπάρχει τεράστια πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ να ολοκληρωθούν στην ώρα τους, ενώ την ίδια ώρα λάθη του παρελθόντος ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται αντιμέτωπος με επιστροφές και ραβασάκια.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες αναμένουν την προκαταβολή των ενισχύσεων τους προς τα τέλη Οκτώβρη. Οι ενισχύσεις αυτές προς τους αγρότες πηγαίνουν συνήθως σε οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου αλλά και στην προετοιμασία για τη νέα χρονιά.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει καθυστερήσεις ή πληρωμή με λάθη. Για την ιστορία να αναφερθεί πως Παρασκευή 11/10/2024 αναρτήθηκε ο τελευταίος διασταυρωτικός έλεγχος με εκατομμύρια (πιθανά) λάθη (αυτά προκύπτουν αφού ολοκληρωθεί το κλείσιμο των δηλώσεων), τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν εντός 4 ημερών.

Η πληρωμή της προκαταβολής που αφορά τη βασική ενίσχυση είναι γενικότερα μια «εύκολη» πληρωμή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά το κρίσιμο είναι η τελική πληρωμή στα τέλη του έτους, αφού έχουν γίνει διασταυρώσεις.

Στα όριά τους οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τεταμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους εργαζομένους να έχουν πλέον φτάσει στα όρια της υπομονής τους, αναγκασμένοι να εργάζονται υπερωρία σε ένα καθεστώς υπερ-απαιτητικής εργασίας λόγω υποστελέχωσης και άλλων αδυναμιών που καταγράφονται στη λειτουργία του Οργανισμού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιρρίπτει ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν μεταρρύθμιση, επέφεραν κλιμακωτά αρνητικές επιπτώσεις στον Οργανισμό».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η οποία φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο, με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά να δοθεί λύση στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων και άμεσα να ενισχυθεί κατάλληλα ο Οργανισμός με υποδομές και τεχνικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφέροντα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί από το 2002 και διαχειρίζεται ετησίως περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία καταλήγουν σε περίπου 700.000 δικαιούχους. Όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό του Οργανισμού εργάζεται για να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όχι μόνο ως προς τις υπηρεσίες που παρέχονται στον αγροτικό κόσμο, αλλά και τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, προκειμένου η χώρα να απορροφά πλήρως τις κοινοτικές ενισχύσεις και να μην επιβαρύνεται με καταλογισμούς οι οποίοι καταλήγουν στον Έλληνα φορολογούμενο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων στον Οργανισμό, «σε αυτήν την πραγματικότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όλο και πιο συχνά, χρεώνεται τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους και συστηματικά επιδιώκεται να παρουσιάζεται ως ο μόνος υπαίτιος για τον υποβιβασμό του αγροτικού εισοδήματος και κατ’ επέκταση του επιπέδου ζωής των αγροτών. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ομολογουμένως τα πιο δύσκολα στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, έχουμε επανειλημμένως θέσει σε 6 υπουργούς και 5 Διοικητικά Συμβούλια τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και τις προτάσεις μας, με μοναδικό γνώμονα την ορθή και αξιόπιστη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και την ορθή καταβολή των πληρωμών στους Έλληνες αγρότες».

Οι αποφάσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν μεταρρύθμιση, επέφεραν κλιμακωτά αρνητικές επιπτώσεις στον Οργανισμό, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας πως τα “καμπανάκια” που χτύπησαν δεν αξιολογήθηκαν όπως έπρεπε και όσοι τα “έκρουσαν” στοχοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Παράλληλα, όπως σημειώνουν, αυτά τα χρόνια υπήρξαν δυσλειτουργίες και αστοχίες στη διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών για τη μηχανογραφική υποστήριξη του Οργανισμού, οι οποίες συνοδεύονταν με αιφνίδιες αποφάσεις για αλλαγή των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, με αποτέλεσμα όλων αυτών να είναι, όπως τονίζουν, «η ελλιπής υποστήριξη των εργασιών του Οργανισμού, επιβαρύνοντας το εργασιακό περιβάλλον μας και την αξιοπιστία της χώρας».

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδυναμώθηκε από πολιτικές αποφάσεις και επιλογές. Η κατάσταση του Οργανισμού είναι αποτέλεσμα επιλογών που οδήγησαν σταδιακά στην τεχνική και στελεχιακή αποδυνάμωσή του. Τις συνέπειες όλων αυτών των αποφάσεων τις βιώνουμε ήδη, καθώς βάλλονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό χώρο, που αυτές τις μέρες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα τα οποία τους καταβλήθηκαν επιπλέον αυτών που προβλέπονταν, αλλά και ως φορολογούμενοι, γιατί θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε δημοσιονομικές διορθώσεις που θα αρχίσουν να επιβάλλονται ως συνέχεια των πρώτων διαπιστώσεων των ελέγχων της Ε.Ε.

Αλήθεια, πόσα χρόνια ακόμα οι εργαζόμενοι γίνεται να σηκώνουν στις πλάτες τους κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αποφασιστική πολιτική βούληση να σταθεί όρθιο;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Αντιμέτωποι με τα προβλήματα αυτά, οι εργαζόμενοι ζητούν για άλλη μια φορά: «Την ενίσχυση του Οργανισμού με έμπειρο προσωπικό. Να δοθεί λύση στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων και άμεσα να ενισχυθεί κατάλληλα ο Οργανισμός με υποδομές και τεχνικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφέροντα. Να αναγνωριστεί εμπράκτως η υπερ-απαιτητική εργασία μας. Να σταματήσει να φυλλορροεί ο Οργανισμός, να παραμείνουν τα έμπειρα και ικανά στελέχη στις επάλξεις».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Είναι στο χέρι της Πολιτείας να μας στηρίξει σε αυτήν την προσπάθεια. Οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αγωνιστούμε οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, με το τελευταίο να αποτελεί πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων.