Πολιτική

Λευτέρης Κουσούλης: Δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη

Λευτέρης Κουσούλης: Δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει καμία πιθανότητα ανασύστασης του εαυτού του- 3η τετραετία Μητσοτάκη δεν μπορεί να επιτευχθεί, όσο και αν το πολιτικό κενό μπορεί να επιτρέπει τέτοιες υποθέσεις-Η ανάγκη κυβέρνησης συμμαχικής ή συνεργασίας θα προκύψει ως ανάγκη.

«Το ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί για μια ακόμα φορά με τα εκλογικά όριά του, δεν αλλάζει το πολιτικό τοπίο η επανεκλογή Ανδρουλάκη» εκτιμά ο Λευτέρης Κουσούλης με συνέντευξη που παραχωρεί στο Dnews.

Ο εκ των κορυφαίων πολιτικών επιστημόνων και συγγραφέας τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πλέον καμία πιθανότητα ανασύστασης του εαυτού του, ότι η ακροδεξιά δεν μπορεί να αναδειχτεί σε εναλλακτική κυβερνητική δύναμη, αλλά και ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κερδίσει μια τρίτη αυτοδύναμη θητεία όσο κι αν το πολιτικό κενό συνηγορεί για κάτι τέτοιο. «Η ανάγκη κυβέρνησης συμμαχικής ή συνεργασίας θα προκύψει ως ανάγκη, όταν πλέον η πολιτική κρίση θα κατανικήσει όλες τις επιφυλάξεις. Η πραγματική ζωή έχει πάντα τον τελευταίο λόγο απέναντι στις ποικίλες φαντασίες κομματικής αυτοαναφοράς και κυριαρχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κουσούλης.

-Η επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί στο δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος που θα οδηγήσει στη διεκδίκηση της διακυβέρνησης από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

- Η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει μια επιλογή συνέχειας. Στη βάση της υπάρχει αποδοχή αυτού που προηγήθηκε, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διεύθυνσης του 3ου στη Βουλή κόμματος εκ μέρους του ίδιου προσώπου. Ένα κόμμα, τα μέλη και οι φίλοι του, κάνουν μια επιλογή ασφάλειας, μια επιλογή που μοιάζει μακριά από κινδύνους και άγνωστους δρόμους. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτσι ένα ευπρεπώς συντηρητικό κόμμα. Με την έννοια αυτή δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη. Όσο και αν έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εσωκομματική αντιπαράθεση όπως και η συμμετοχή που έχει και αυτή τη σημασία της. Προσανατολισμένο στον εαυτό του και με το παρελθόν και τη συναισθηματική του βαρύτητα να επικαλύπτει κάθε πολιτική νεωτερικότητα, το ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί άλλη μια φορά με τα εκλογικά όριά του. Το κενό που υπάρχει δίπλα του δεν αρκεί για να εξελιχθεί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε πόλο ικανό να διεκδικήσει την εξουσία από τη Ν.Δ.. Αυτή είναι η συνθήκη σήμερα και δύσκολα μπορεί στον ορατό χρόνο να αλλάξει.

-Και για τον ΣΥΡΙΖΑ τι πιστεύετε;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει τα επεισόδια του τέλους του. Ως προϊόν της κρίσης, γέννημα μιας συγκεκριμένης συνθήκης, δεν παρακολούθησε τις μεταβολές, ηττήθηκε εκλογικά το ’23, δοκιμάστηκε στη συνέχεια, συνειδητοποιήθηκε η αδυναμία συνύπαρξης με τον κ. Κασελάκη, σε μια συνθήκη διάσπασης πλέον, δεν διαθέτει καμία δυνατότητα ανασύστασης του εαυτού του. Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες στην πολιτική ζωή.

-Το κενό του πώς θα καλυφθεί; Μπορεί η ακροδεξιά να διεκδικήσει τη θέση της εναλλακτικής αντιπολίτευσης;

-Όχι δεν μπορεί. Η δεξιότερη της Νέας Δημοκρατίας έκφραση έχει το όριό της. Είναι μια άρνηση, δεν είναι μια πρόταση. Καμία δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης δεν μπορεί να διατυπωθεί ούτε να νοηθεί. Η εμπειρία της χώρας θα αποτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλα θα κριθούν από την κεντροδεξιά και πέραν αυτής, προς την κεντροαριστερή περιοχή.

-Τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει;

-Με τα σημερινά δεδομένα και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών να προαναγγέλλουν την μελλοντική πολιτική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος , 3η τετραετία δεν μπορεί να επιτευχθεί, όσο και αν το πολιτικό κενό μπορεί να επιτρέπει τέτοιες υποθέσεις. Σήμερα, πρώτο κόμμα πάντα η Ν.Δ., δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία.

-Συνεπώς οδηγούμαστε σε συμμαχικές κυβερνήσεις;

-Ακόμη και αν οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές, η αυτοδυναμία έχει, από τον κατακερματισμό που επιθετικά κερδίζει καθημερινά, απομακρυνθεί. Η ανάγκη κυβέρνησης συμμαχικής ή συνεργασίας θα προκύψει ως ανάγκη, όταν πλέον η πολιτική κρίση θα κατανικήσει όλες τις επιφυλάξεις. Η πραγματική ζωή έχει πάντα τον τελευταίο λόγο απέναντι στις ποικίλες φαντασίες κομματικής αυτοαναφοράς και κυριαρχίας.