Οικονομία

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Στα 1,16 ευρώ η μέση τιμής διάθεσης

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Στα 1,16 ευρώ η μέση τιμής διάθεσης Φωτογραφία: Eurokinissi
Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, με τις τιμές να είναι χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή περίοδο, αλλά με αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή για τις αστικές περιοχές διαμορφώνεται στα 1,16 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 14% χαμηλότερα από την περσινή τιμή των 1,35 ευρώ. Στις εκτός αστικών περιοχές, η τιμή αναμένεται να φτάσει στα 1,2 ευρώ ανά λίτρο.

Η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί από τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Προς το παρόν, οι συγκρούσεις στην περιοχή δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες παραμένουν σταθερές γύρω από τα 76-77 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών παραμένει, με αναλυτές να προβλέπουν ότι το Brent μπορεί να φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι, ή και τα 100 δολάρια, αν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η αγορά εκτιμά ότι ο συνδυασμός χαμηλών τιμών και χαμηλών αποθεμάτων στους καυστήρες θα ωθήσει τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο νωρίς. Η ζήτηση θα εξαρτηθεί επίσης από το επίδομα θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στα περσινά επίπεδα. Πέρυσι, το επίδομα κυμαινόταν από 100 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με εισοδηματικά και κλιματολογικά κριτήρια, ενώ φέτος μελετάται η αυξημένη επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας ως πιο "πράσινης" επιλογής.

Παράλληλα, μειωμένη κατά 13% είναι και η τιμή του φυσικού αερίου, που ανέρχεται στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει μικρή αύξηση 2,95%, φτάνοντας στα 0,245 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, που φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 100 έως 800 ευρώ, με το ανώτατο όριο να φτάνει τα 1.000 ευρώ στις πιο κρύες περιοχές. Το επίδομα θα δοθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 237 εκατ. ευρώ. Φέτος, εξαιρούνται από το επίδομα όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τζίρο άνω των 80.000 ευρώ.