Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης στο Star: Θα είμαι εδώ μέχρι τέλους

Στέφανος Κασσελάκης στο Star: Θα είμαι εδώ μέχρι τέλους Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Η πρώτη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη μετά τον αποκλεισμό του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να τον αποκλείσει από τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του λέγοντας πως «Ξεκαθαρίζω πως συμπεριφορές που δεν συνάδουν με ήθη και αρχές όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και της δημοκρατίας μας, και του σεβασμού δεν είναι συμπεριφορές που με εκφράζουν. Και για τη ΔΕΘ το ‘χω πει αυτό, το έχω πει και για την ΚΕ».

«Άρα όποιος θέλει να εκφράσει τον Στέφανο Κασσελάκη ως νόμιμο εκλεγμένο του κόμματος σε όποια κομματική εκδήλωση, και στον συνέδριο, πρέπει να συμπεριφέρεται με σεβασμό. Τελεία, παύλα, παράγραφος. 138 μη καταγεγραμμένες ψήφοι με μία ΚΕ που έχει αναβληθεί για 4 ώρες μέχρι να υπάρξει απαρτία δεν θεωρώ ότι μπορεί κανείς να το πει πλειοψηφία. Συνολικά είναι 235 τα μέλη. Δεν υπήρχε κάλπη στην ψηφοφορία» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο καταστατικά πως το επικείμενο συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει. Αυτό τώρα είναι μία προσπάθεια να απογοητευτεί ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρός τους δεν θα είναι υποψήφιος και να μην γραφτεί για να ψηφίσει. Η βάση του κόμματος θα πρέπει να είναι εδώ να ψηφίσει στο επικείμενο συνέδριο. Αυτό είναι το ανώτατο όργανο. Αυτή την στιγμή κανείς δεν είναι υποψήφιος, έχουμε εκδηλώσει βούληση για υποψηφιότητα. Μόνο το συμβούλιο εγκρίνει υποψηφιότητες. Όποιος λέει το αντίθετο, ψεύδεται και καταπατά το καταστατικό, πρέπει να επέμβει η επιτροπή δεοντολογίας».

Στο ερώτημα γιατί δεν τον θέλουν να κατέβει ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «γνωρίζουν πως αν είμαι υποψήφιος η βάση θα εκφραστεί και δεν θα χάσω. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη αποδοκιμασία για μένα στην πράξη. Αν έχω υπάρξει τόσο κακός πρόεδρος γιατί δεν με αφήνουν να χάσω; Ξέρετε τι ντροπή θα είναι για μένα να χάσω από έναν βουλευτή π.χ που λειτουργούσε υπό την ηγεσία μου. Φοβούνται την οργή του κόσμου και θα υπάρχει κύμα δημοκρατίας δεν έχω καμία αμφιβολία».

Μιλώντας για το εξώδικο, τόνισε πως «δεν είναι νομική πράξη είναι μία διαμαρτυρία, δεν πρόκειται να σύρω το κόμμα στα δικαστήρια. Αν αυτή ήταν η αφορμή να με αποκλείσουν από την υποψηφιότητα είναι στην ευχέρειά τους να το κάνουν. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση θα έκαναν τα πάντα για να με αποκλείσουν. Αυτό το στηρίζω σε μία προσπάθεια που κάνουν από τον Αύγουστο, συνεδρίαζαν για να μπλοκάρουν τις μεγάλες καταστατικές αλλαγές που ήθελα να φέρω στο κόμμα. Όπως μέλη αυτής της ΚΕ να μην αμείβονται από το κόμμα. Μέλη της ΚΕ που σχημάτιζαν απαρτία διαφωνούν αλλά πληρώνονται από το κόμμα, είναι μισθωτοί του κόμματος».

Στο ερώτημα πώς θα ζούσαν αυτοί οι 50 άνθρωποι (αν δεν πληρωμνόταν από το κόμμα) ή απάντησή του ήταν «οι άλλοι 250 πώς ζουν; Να πάνε να βρουν εργασία με την αξία τους. Είναι δυνατόν να έχουμε επιτροπή δύο ταχυτήτων; Όπως ο κάθε πολίτης αγωνιά πώς θα αντέξει οικονομικά, καλό θα είναι να δείχνουμε αυτή τη σεμνότητα και στα εσωτερικά μας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ανθρώπους που βιοπορίζονται από το κόμμα και αυτή την εποχή προς ρευστοποίηση του κόμματος στα μάτια του κόσμου. Η κοινωνία βλέπει, πόσο αντιδημοκρατικά παίρνονται αυτές οι αποφάσεις» είπε.

Με το εξώδικο ικανοποιήθηκε ως μία διαμαρτυρία, επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης. Απαντώντας στη δήλωση Ζαχαριάδη ότι το κόμμα πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε κάποιον που πάει να το διαλύσει ειπε πως «ένα κόμμα χωρίς ψηφοφόρους δεν είναι κόμμα, πρέπει να το καταλάβουν. Αν απειλείται κάτι τώρα είναι η συνέχεια της πολιτικής καριέρας όσων έχουν βιοποριστεί από το κόμμα. Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να πω φτάνει πια, η κατάσταση ευτελίζει την ιστορία της Αριστεράς. Πάρα πολλοί μου έχουν πει γιατί δεν κάνω το δικό μου κόμμα».

Σε ερώτημα για τι δεν το κάνει, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «έχουμε το δικό μας κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικά πρόεδρο, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για μη πρόεδρο. Το κόμμα είναι η βάση του και το συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του, να μην καθυστερήσει. Η πρόβλεψή μου δυστυχώς είναι ότι θα αναβληθεί. Γιατί γνωρίζουν ότι η βάση βράζει και θέλει να εκφραστεί».

Για την Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι και τον Φεβρουάριο είχε συμφωνήσει με την απόφαση «να συνεχίσουμε με πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη αντ΄ αυτού έχουμε άλλες ερμηνείες. Έλεγε ότι θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, τώρα λέει ότι δεν θα έχω δεύτερη ευκαιρία στη χώρα. Αυτές είναι ακραίες απόψεις».

»Το θέμα μου είναι ότι το κόμμα πρέπει να δείξει ότι παραμένει δημοκρατικό» είπε μεταξύ άλλων ενώ κάλεσε τον κόσμο να γραφτε στη νέα του πλατφόρμα οdikosmassyriza.gr.