Πολιτική

Απροθυμία βουλευτών για κόμμα Κασσελάκη – Προς έξοδο Τζάκρη και Μωραΐτης

Απροθυμία βουλευτών για κόμμα Κασσελάκη – Προς έξοδο Τζάκρη και Μωραΐτης
Η ιδέα για αναβολή του συνεδρίου προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, έχει πέσει στο τραπέζι.

Μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιουργούν η συνεχής δημοσκοπική πτώση και η προϊούσα απαξίωση, ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς το συνέδριο του στις 8-10 Νοεμβρίου. Το συνέδριο θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για την εκλογή της νέας ηγεσίας στις 24 Νοεμβρίου και την 1 Δεκεμβρίου.

Κανένας χώρος για αμφισβήτηση

Από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζεται ότι στη συνεδριακή διαδικασία δεν θα αφεθεί καθόλου χώρος για να αμφισβητηθούν οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη και απόρριψη της υποψηφιότητάς του για τις εσωκομματικές εκλογές. Είναι ενδεικτική άλλωστε η χτεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου 12/10/2024, ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία. Το όργανο συνεδρίασε με διαπιστωμένη απαρτία, παρά τις αντικαταστατικές και απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς. Η απόφασή του αφορά τον κύριο Κασσελάκη και είναι άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη». ​

Τα οργανωτικά στελέχη της πλειοψηφίας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα ελέγξουν το συσχετισμό του συνεδρίου. Υπολογίζεται ότι οι σύνεδροι θα είναι περίπου 2.000. Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απόφαση να κατέβει το μέτρο για την εκλογή συνέδρων (που είναι 1 προς 40 γενικά) σε 1 προς 50 στις οργανώσεις που η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει το 20%.

Η ιδέα για αναβολή του συνεδρίου προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, έχει πέσει στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει συναίνεση γιατί κρίνεται ότι όσο διαρκεί η εκκρεμότητα, τόσο θα φθείρεται το κόμμα. Κατά συνέπεια, αναμένεται ότι στις 24 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν κανονικά οι υποψηφιότητες σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αυτό που φοβάται η πλειοψηφία είναι ότι οι κασσελίστας ενδέχεται να προκαλέσουν επεισόδια για να διαλύσουν τη συνεδριακή διαδικασία. Ωστόσο, η ισχνή κινητοποίηση των οπαδών Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή (μόλις 30 άτομα) έδειξε ότι οι πραγματικές οργανωτικές δυνατότητες των κασσελίστας είναι χαμηλότερες από την εικόνα που δημιουργείται στα social media.

Η απροθυμία των βουλευτών

Η πλειοψηφία με μεθοδικό τρόπο ενισχύει τις θέσεις της στο κομματικό σώμα, ενώ για τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται τα περιθώρια κίνησης. Από το Σάββατο το βράδυ κορυφαίο οργανωτικό της πλειοψηφίας σύστηνε στους δημοσιογράφους να μην προκαταλαμβάνουν την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις τον δικαίωσαν (αλίμονο…) αφού οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Κασσελάκη, εκφράζουν απροθυμία να τον ακολουθήσουν σε νέο κόμμα, αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς κρίνουν ότι ένα κόμμα Κασσελάκη δεν έχει οργανωτική και οικονομική βιωσιμότητα καθώς και εκλογικές προοπτικές. Ένας ένας οι κασσελίστας βουλευτές κάνουν δηλώσεις ότι θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε ότι θα παραμείνει στο κόμμα αν αποχωρήσει ο Κασσελάκης.

Για την Τζάκρη όπως και για τον Θάνο Μωραΐτη είναι πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα καθαίρεσής του από τις θέσεις ευθύνης που έχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα -γραμματέας και διευθυντής αντίστοιχα. Για πολλά στελέχη της πλειοψηφίας θεωρείται σοβαρό πρόβλημα να έχουν συντονιστικό ρόλο στην ΚΟ στελέχη που χαρακτηρίζουν «πραξικόπημα» τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Με το χαρτί του νέου κόμματος να καίγεται και την πλειοψηφία να μην του επιτρέπει να κάνει ρελάνς στο συνέδριο, ο Κασσελάκη βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο αδιέξοδο. Σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση η στήριξη από τους κασσελίστας μιας υποψηφιότητας Τζάκρη για την προεδρία του κόμματος, θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο.