Πολιτική

900 επιπλέον φακέλους γιατρών στέλνει ο Άδωνις στον Πιτσιλή

900 επιπλέον φακέλους γιατρών στέλνει ο Άδωνις στον Πιτσιλή
Η βασική επιδίωξη του υπουργείου δεν είναι μόνο να τιμωρήσει τους γιατρούς που παρανόμησαν αλλά και να φέρει (με όποιον τρόπο) πίσω τα λεφτά που καταχράστηκαν από το δημόσιο.

Το ότι οι 100 γιατροί που βρέθηκαν να υπερσυνταγογραφούν, θα πάψουν από σήμερα να έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης είναι μόνον η αρχή ...

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews , o Άδωνης Γεωργιάδης αποφάσισε να στείλει τον φάκελο 900 επιπλέον γιατρών στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων για φορολογικό έλεγχο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Γ. Πιτσιλής θα καλέσει έναν- έναν τους γιατρούς που πιάστηκαν στην δαγκάνα και θα τους ζητήσει να παρουσιάσουν για κάθε συνταγή που έγραψαν και την αντίστοιχη απόδειξη! Για παράδειγμα, στη λίστα που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας υπάρχει παθολόγος που φέρεται να χορήγησε- μέσω του συστήματος- μόνον τον Ιούνιο του 2024 6.059 συνταγές φαρμάκων σε 3.650 ΑΜΚΑ με δαπάνη για τον ΕΟΠΠΥ που ανέρχεται στο ποσό των 182.000 ευρώ! Αν ο συγκεκριμένος γιατρός είναι ιδιώτης θα κληθεί να καταθέσει 6.059 αποδείξεις όσες και οι συνταγές που εξέδωσε αλλιώς θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή με ότι αυτό σημαίνει.

Η βασική επιδίωξη του υπουργείου δεν είναι μόνο να τιμωρήσει τους γιατρούς που παρανόμησαν αλλά και να φέρει (με όποιον τρόπο) πίσω τα λεφτά που καταχράστηκαν από το δημόσιο.

Aυτή τη στιγμή τρέχουν παράλληλα δύο έρευνες με θέμα την υπερσυνταγογράφηση για το 2024. Μία με βάση το ΑΜΚΑ (πόσες συνταγές έχουν γραφεί σε κάθε ΑΜΚΑ) και μία με βάση τον γιατρό (πόσες συνταγές έχει χορηγήσει κάθε γιατρός με ημερομηνία και ώρα). Στο κύκλωμα φέρεται να συμμετείχε τουλάχιστον ένα φαρμακείο στη Δυτική Αττική που εκτελούσε τις περισσότερες συνταγές.

Ο γιατρός που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 800.000 ευρώ επειδή συνταγογραφούσε χιλιάδες φάρμακα στο ΑΜΚΑ της μητέρας του υποστήριξε σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Alpha πως η μητέρα του έχει πεθάνει και πως κάποιοι άλλοι παραβίασαν τους κωδικούς του και χορηγούσαν συνταγές αντ’ αυτού.

Το ερώτημα είναι αν το υπουργείο Υγείας θα κάνει πράξη την απειλή του να ψάξει τη δράση των γιατρών αναδρομικά , δηλαδή και σε παρελθόντα έτη. «Με αυτά που βρήκαμε φοβόμαστε ότι αν επεκτείνουμε τους ελέγχους από το 2014 μέχρι σήμερα στο τέλος δεν θα μείνει γιατρός να συνταγογραφεί στο μέλλον» λέει κυβερνητική πηγή δείχνοντας το μέγεθος και το βάθος της απάτης που αποκαλύφθηκε μόλις μπήκε σε εφαρμογή το σύστημα ελέγχου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα κενά του συστήματος

Οι επιτήδειοι γιατροί και φαρμακοποιοί εκμεταλλεύτηκαν φυσικά τα κενά του συστήματος όπως :

- ότι δεν υπάρχει όριο στα φάρμακα που μπορεί να γράψει ένας γιατρός ανά συνταγή

- ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό συνταγογράφησης ανά γιατρό

- δεν υπάρχει μπλόκο αν για μία δραστική ουσία ο γιατρός συνταγογραφήσει παρόμοι φάρμακο με λάλλη ονομασία.

Με βάση τις νέες αποκαλύψεις το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εξουσιοδότηση στον ΕΟΠΠΥ να κλείσει τις τρύπες που υπάρχουν θέτοντας αυτόματα στο σύστημα πιο αυστηρά όρια ανά περίπτωση.