Ελλάδα

Η γιατρός που συνταγόγραφουσε κάθε βράδυ... στατίνες στην 15χρονη κόρη της κι ακόμη 9 εξωφρενικές υποθέσεις

Η γιατρός που συνταγόγραφουσε κάθε βράδυ... στατίνες στην 15χρονη κόρη της κι ακόμη 9 εξωφρενικές υποθέσεις Φωτογραφία: Online Marketing on Unsplash
Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους, συχνές επαναλήψεις συνταγών, μικρές ποσότητες ανά ανανέωση, συνταγές σε συγκεκριμένα φαρμακεία, συνταγές σε συγκεκριμένους ασθενείς: Αυτές είναι οι βασικές ενδείξεις πως ένας γιατρός... υπερσυνταγογραφεί.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε σήμερα δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών από τους 100 που βρέθηκαν να εκμεταλλεύονται συστηματικά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ για να αποκομίζουν παράνομα κέρδη.

Οι 100 γιατροί «αποκαλύφθηκαν» μέσα από τους ελέγχους που διενήργησαν η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ μέσα στους πρώτους 8 μήνες του 2024.

Μια από τις πιο «ενδιαφέρουσες» περιπτώσεις ήταν εκείνη ενός γιατρού - στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε στη … μητέρα του φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ μέσα σε έναν μήνα, τα οποία μάλιστα εκτέλεσε σε συγκεκριμένο φαρμακείο.

Σε άλλη περίπτωση δε μια γιατρός από τη Μυτιλήνη συνταγογράφησε 705 διαφορετικά σκευάσματα στον άνδρα και τις δύο κόρες της. Μάλιστα στη γιατρό αυτή τηλεφώνησε ο ίδιος ο υπουργός από το γραφείο του, όπως ανέφερε, κι εκείνη έμεινε... άναυδη.

«Πρέπει να σας πω επειδή την πήρα τηλέφωνο ο ίδιος με ανοιχτή ακρόαση πάνω από το γραφείο μου, κόντεψε να λιποθυμήσει. Είχε γράψει στη μία της κόρη 15 ετών τρεις διαφορετικές στατίνες. Και της είπα: "Γιατρέ μου εγώ είμαι 53 ετών και παίρνω μία στατίνη. Κι ενώ ο πατέρας μου πέθανε από έμφραγμα στα 54 και φοβάμαι και γι’ αυτό κρατάω την υγεία μου σε καλή κατάσταση, δεν έχω πάρει δεύτερη στατίνη ακόμα στη ζωή μου. Η κόρη σας 15 ετών θέλει τρεις διαφορετικές στατίνες;" Τί μου απάντησε: "Έχει μια πολύ σπάνια πάθηση και δεν θα ξαναγίνει". Λέω δηλαδή, "θεραπεύτηκε η κόρη σας από την σπάνια πάθηση, επειδή πήρα τηλέφωνο;"».

Η συγκεκριμένη γιατρός, όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός είχε συνταγογραφήσει μια τεράστια ποσότητα σκευασμάτων και σε αλλοδαπό που ήρθε επισκέπτης στο νησί για μια συναυλία ως τεχνικός ήχου. «Έμεινε για 24 ώρες και φεύγοντας πήρε μαζί του κανά χιλιάρι σκευάσματα και φάρμακα», είπε.

Η ίδια πάντα γιατρός συνταγογραφούσε τα σκευάσματα αυτά μόνο βραδινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, καθώς στους ελέγχους που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο διάστημα η ΗΔΙΚΑ μέσω των νέων συστημάτων που έχει εγκαταστήσει φαίνεται και η ώρα συνταγογράφησης.

Οι δέκα εξωφρενικές περιπτώσεις συνταγογράφησης

Οι 10 πιο εξόφθαλμες από τις συνολικά 100 περιπτώσεις γιατρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι οι εξής:

  • Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα, συνολικά 1.621 τεμάχια, όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο και αφορούσαν τη μητέρα της.
  • Παθολόγος από Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 σκευάσματα, ποσότητα 1.818 τεμαχίων, για τον σύζυγό της, τις κόρες της και τον εαυτό της.
  • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε 500 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 925 τεμαχίων, σε δύο αλλοδαπούς.
  • Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε 258 σκευάσματα, συνολικά 704 τεμάχια, σε συγγενή του, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.
  • Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε 362 σκευάσματα, ποσότητα 686 τεμαχίων, με εκτέλεση σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.
  • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.350 τεμαχίων, για τέσσερα παιδιά συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε κεντρικό φαρμακείο.
  • Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε 450 φάρμακα, ποσότητα 980 τεμαχίων, σε 10 ασθενείς.
  • Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε 320 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.760 τεμαχίων, για τέσσερις ασθενείς, με έμφαση σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά για τραυματισμούς.
  • Δερματολόγος στο Ηράκλειο συνταγογράφησε 275 φάρμακα, συνολικά 1.500 τεμάχια, για θεραπείες χρόνιων δερματικών παθήσεων.
  • Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.100 τεμαχίων, εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.