Πολιτική

Από τις ύβρεις στα έκτροπα: Οπαδοί του Κασσελάκη κλιμακώνουν την ένταση

Από τις ύβρεις στα έκτροπα: Οπαδοί του Κασσελάκη κλιμακώνουν την ένταση
Χειροδικίες, προπηλακισμοί, ύβρεις, προσβολές, αποδοκιμασίες, διακοπές των ομιλιών…

Όσα συνέβησαν χτες το βράδυ στην Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, αποτελούν ντροπιαστική κατάσταση για οποιονδήποτε πολιτικό φορέα. Όμως για ένα κόμμα στο οποίο κάποτε (όχι πολύ παλιά…) ο λαός αναζήτησε τη χαμένη ελπίδα, αυτός ο ευτελισμός συνιστά την απόλυτη πολιτική απαξίωση.

Στρατηγική

Τα ντροπιαστικά έκτροπα της Καλλιθέας στα οποία πρωτοστάτησε ομάδα κασσελίστας από άλλες περιοχές, δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό. Είχαν προηγηθεί οι προπηλακισμοί δημοσιογράφων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους οποίους η ΕΣΗΕΑ στη σχετική ανακοίνωσή της επισήμανε: «Οι επιθέσεις με στόχο τον εκφοβισμό δημοσιογράφων, το μοναδικό αμάρτημα των οποίων είναι ότι κάνουν την δουλειά τους υπό εξαντλητικές συνθήκες, από αγανακτισμένους που εμφανίζονται ως υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, δεν πρόκειται να πτοήσουν τους ανθρώπους της ενημέρωσης».

Βλέπουμε ότι τις τελευταίες μέρες η οξύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε επίπεδο. Από το πρωτοφανές εξώδικο Κασσελάκη εναντίον της Πολιτικής Γραμματείας και τις ύβρεις περί χουντικών σταγονιδίων (που απευθύνθηκαν ακόμα και στον αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος Δημήτρη Χατζησωκράτη) περάσαμε στους προπηλακισμούς και τα έκτροπα.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 8-10 Νοεμβρίου. Είναι ορατός ο κίνδυνος να δούμε ένα συνέδριο-αρένα με αντιμαχόμενες ομάδες οργανωμένων οπαδών, το οποίο λίγο θα θυμίζει κανονική πολιτική διαδικασία -εδώ που τα λέμε, τον τελευταίο χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ λίγα πράγματα παραπέμπουν σε κανονική πολιτική διαδικασία…

Η ερμηνεία

Ορισμένοι βλέπουν στα τελευταία γεγονότα βλέπουν μια στρατηγική της έντασης των κασσελίστας. Σύμφωνα με αυτήν την ερμηνευτική γραμμή, οι κασσελίστας επιχειρούν να πάνε την τοξικότητα στο «κόκκινο» ώστε από τη μια μεριά να αυξήσουν την κινητοποίηση των οπαδών τους και από την άλλη, να αποτρέψουν να προσέλθουν στην προσυνεδριακή διαδικασία οι άνθρωποι που αποστρέφονται τους καβγάδες και την οξύτητα. Επιπλέον, η στρατηγική της έντασης διευκολύνει τη διάσπαση αφού κόβει την οποιαδήποτε δυνατότητα παραμονής στο κόμμα των κασσελακικών βουλευτών και δίνει την ευκαιρία να αμφισβητηθεί η νομιμότητα του συνεδρίου. Άλλωστε, η διάσπαση έχει έρθει πιο κοντά μετά τη δημιουργία του σάιτ στο οποίο οι κασσελίστας στρατολογούν μέλη σε έναν μηχανισμό παράλληλο με αυτόν του κόμματος.

Ωστόσο, άλλοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμιά στρατηγική πίσω από τα έκτροπα και την κλιμάκωση της οξύτητας. Θεωρούν ότι το επιτελείο Κασσελάκη βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και κάνει συνεχώς σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες τελικά βλάπτουν τον ίδιο τον Κασελάκη. Από το εξώδικο ως τα έκτροπα της Καλλιθέας, κανένα από τα τελευταία γεγονότα δεν έχει βελτιώσει τη θέση του πρώην προέδρου. Η κλιμάκωση της έντασης δεν είναι παρά το αποκύημα της αποδιάρθρωσης του πολιτικού πλαισίου και της αποσάθρωσης του συντροφικού ήθους στον ΣΥΡΖΙΑ, σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία.

Η απαξίωση

Όποια ερμηνεία και αν υιοθετήσει κανείς, ένα είναι βέβαιο: Η κλιμάκωση της έντασης και τα έκτροπα βαθαίνουν την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ και λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες ανασύνταξής του. Μια αρένα δύσκολα μπορεί να μετατραπεί σε κανονικό πολιτικό κόμμα.