Πολιτική

O Μητσοτάκης υπόσχεται πως «θα δυσκολέψει την είσοδο μεταναστών»: Τι λέει για τα κέντρα κράτησης τύπου Μελόνι

O Μητσοτάκης υπόσχεται πως «θα δυσκολέψει την είσοδο μεταναστών»: Τι λέει για τα κέντρα κράτησης τύπου Μελόνι
«Αυτό που λείπει από την ευρωπαϊκή στρατηγική είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών», δήλωσε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιφυλακτική στο «μοντέλο Μελόνι» η ελληνική κυβέρνηση, αν και υπόσχεται πως «θα δυσκολέψει την είσοδο ανθρώπων».

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες - όπου συνέρχονται οι «27» της ΕΕ με βασικό στόχο να «σκληρύνουν» τις κοινές πολιτικές μετανάστευσης - ο Έλληνας πρωθυπουργός με συνέντευξή του στους FT εμφανίζεται επιφυλακτικός με τη συμφωνίας Ιταλίας - Αλβανίας που... συγκινεί όλο και περισσότερους ομολόγους του.

Μόλις χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με επιστολή της, πρότεινε «καινοτόμους τρόπους» για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης - μεταξύ άλλων την ανάθεση των διαδικασιών ασύλου σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως κάνει η Ιταλία με την Αλβανία.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας από ολόκληρη την ΕΕ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υποστήριξε. «Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά. Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία.

Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο... πού θα πήγαιναν;» διερωτήθηκε.

Με τα σύνορά της να αποτελούν ταυτόχρονο και τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται διαχρονικά στην «πρώτη γραμμή» της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Επί μακρόν οι ελληνικές Αρχές έχουν επικριθεί έντονα από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κακομεταχείριση ανθρώπων ιδίως στη θάλασσα.

«Θα δυκολέψουμε την είσοδο ανθρώπων»

Πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα - που θέλει το Λιμενικό να... μην διεξάγει push backs στο Αιγαίο - ο Κυριακός Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα έσωσε «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά πλέον προτίθεται να «δυσκολέψει την είσοδο ανθρώπων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα τις Βρυξέλλες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν τον αριθμό των μεταναστών που απελαύνονται, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20%.

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και δεν υπήρξε ποτέ θέμα συζήτησης το τι θα κάνουμε με αυτούς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ.

«Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης».

«Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας;»

Ο Μητσοτάκης κάλεσε, τέλος, την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζόμενους στην οικονομία της Ευρώπης.

«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα», τόνισε, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.

«Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο».