Πολιτική

Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση Μητσοτάκη - Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά

Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση Μητσοτάκη - Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Ακόμη και αν η Άγκυρα δείξει πρόθεση σεβασμού του διεθνούς δικαίου, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να κάνει βήματα μπροστά, με τον φόβο των υπερπατριωτών εντός και εκτός ΝΔ.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας, από τη Λευκωσία, για «λύσεις που μαγειρεύονται» στο Αιγαίο και την Κύπρο. Θύμισε ότι επί της δικής του πρωθυπουργίας γίνονταν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για να τον εκθέσει για υποκρισία και λαϊκισμό. Τον διαχώρισε, πάντως, από τους υπερπατριώτες δεξιά της ΝΔ, έχοντας προφανώς επίγνωση ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η κουλτούρα του Αντ. Σαμαρά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει ρεύμα.

Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο αμυντικός τρόπος με τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αποδείξεις της δικής του ανυποχώρητης στάσης απέναντι στην Άγκυρα (φράχτης στον Έβρο, εξοπλιστικά κοκ) δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται οποιαδήποτε συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με δεδομένη την εκτεταμένη άγνοια και την κυριαρχία αναχρονιστικών στερεοτύπων.

Άλλωστε, οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Αντ. Σαμαράς για ενδεχόμενες υποχωρήσεις, για να τις προλάβει, υιοθετήθηκαν και από την προοδευτική αντιπολίτευση με το ΠΑΣΟΚ να θέτει ερωτήματα και τον ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνει σχετική αναφορά στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (με εισήγηση Πολάκη, σύμφωνα με πληροφορίες).

Το βέβαιο είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν πρόκειται να κάνει πίσω εγκαταλείποντας τον ρόλο του προστάτη των ιερών και των οσίων της παράταξης, ειδικά στα εθνικά θέματα, έχοντας στο πλευρό τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με τον οποίο κινούνται ως δίδυμο.

Όσο και αν ο Κ. Μητσοτάκης υιοθετήσει πιο επιθετική στάση απέναντί του, υπερβαίνοντας το κλισέ ότι «οι απόψεις του είναι σεβαστές», η ατμόσφαιρα που καλλιεργεί ο Αντ. Σαμαράς γύρω από τον ελληνοτουρκικό διάλογο γοητεύει πολλούς, ή και τους περισσότερους, στο εσωτερικό της ΝΔ.

Την επόμενη εβδομάδα ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης θα συζητήσει με βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής και θα έχει την ευκαιρία να σταθμίσει αντιστάσεις και αντιδράσεις, προκειμένου να μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου την εκτίμησή του για τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά από μια υποθετική συμφωνία με τον Ερντογάν για προσφυγή στη Χάγη.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι έγινε η λάθος αρχή. Εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση εσωτερικού πριν γίνουν οι συναντήσεις Γεραπετρίτη - Φιντάν και Μητσοτάκη - Ερντογάν. Και εξελίσσεται με συνθηματολογία και μελοδραματικούς τόνους που υπονομεύουν οποιαδήποτε πρόοδο θα μπορούσε να υπάρξει.