Πολιτική

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Νίκος Ανδρουλάκης - Τι θα ανακοινώσει

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Νίκος Ανδρουλάκης - Τι θα ανακοινώσει
Από ώρα σε ώρα οι αποφάσεις για το νέο ΠΑΣΟΚ - Σκιώδης κυβέρνηση με κεντρικό ρόλο στον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου.

Το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση της νέας ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (πολιτικό κέντρο) που θα συνέρχεται τακτικά, κάθε εβδομάδα το πιθανότερο, για να διασφαλιστεί η συλλογικότητα στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικών αποφάσεων. Θα έχουν προηγηθεί ανακοινώσεις για τις αλλαγές στις δομές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα αποτυπώνουν την ανάγνωση από την ηγεσία του αποτελέσματος των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε μεγάλη κινητικότητα για το ΠΑΣΟΚ (από το γάμο του Χ. Δούκα στη Θήβα στο μνημόσυνο της Φ. Γεννηματά στην Αθήνα) αλλά οι συναντήσεις που έγιναν ήταν κοινωνικές και δεν είχαν πολιτικό περιεχόμενο. Τα σημαντικά ειπώθηκαν τηλεφωνικά με τον Ν. Ανδρουλάκη να μην ενημερώνει για τις συζητήσεις του ούτε τους στενότερους συνεργάτες του και να απαιτεί απόλυτη εχεμύθεια από τους συνομιλητές του.

Η μυστικότητα αυτή από άλλους ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να μην επισκιαστούν από τη σκόνη των διαρροών οι ανακοινώσεις, από άλλους ως ένδειξη καχυποψίας και από κάποιους ως στοιχείο μιας γενικής ασάφειας σε σχέση με την ουσία της συνεργασίας που θα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης με τους συνυποψηφίους του για την ηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για μια δυναμική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ που ήδη στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ως στόχος από την ηγεσία έχει τεθεί η νίκη στις επόμενες εκλογές. Επομένως, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει φανεί αν αυτή η επιδίωξη είναι ρεαλιστική ή όχι και αναλόγως θα αξιολογηθεί η τακτική που ακολουθείται.

Πρόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, όπως έχει γίνει γνωστό από την Χαριλάου Τρικούπη, είναι να δώσει κεντρικό ρόλο στον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο Χάρης Δούκας θα ακούγεται στις συσκέψεις αλλά θα αφεθεί απερίσπαστος στο έργο του στον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή δεν θα εμπλακεί ενεργά στο αντιπολιτευτικό έργο του ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης-Δούκας-Γερουλάνος-Διαμαντοπούλου βρέθηκαν στο ίδιο κάδρο και το Σάββατο και την Κυριακή αλλά πέρα από την αυτονόητη ευγένεια δεν διαπιστώθηκε κάποια μεγαλύτερη και ειλικρινέστερη εγγύτητα μεταξύ τους από συντρόφους τους που τους παρατηρούσαν. Αντίθετα, οι περισσότεροι διέκριναν ψυχρότητα και ψυχική απόσταση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Την Τρίτη θα συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να την υποστηρίξει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει γίνει μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιδιωχθούν αργότερα πιο εύκολα συναινέσεις (για την συνταγματική αναθεώρηση, την προεδρική εκλογή, την αλλαγή του εκλογικού νόμου).

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και εκεί θα γίνει η πρώτη απευθείας αντιπαράθεση του Ν. Ανδρουλάκη, μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία, με τον Κ. Μητσοτάκη.