Οικονομία

Τα κρυπτονομίσματα «βγάζουν νικητή» τον Τραμπ - Άνοδος στην αγορά παρά τις «αμφίρροπες» δημοσκοπήσεις

Τα κρυπτονομίσματα «βγάζουν νικητή» τον Τραμπ - Άνοδος στην αγορά παρά τις «αμφίρροπες» δημοσκοπήσεις Φωτογραφία: Rodrigo Sura/ΕPA
Η άνοδος του Bitcoin φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με τις κινήσεις στις πλατφόρμες στοιχημάτων, όπου οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σημαντικά την αγορά κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να σημειώνει ραγδαία άνοδο ενόψει της αναμέτρησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Τραμπ, έχει εκφράσει τη στήριξή του στα κρυπτονομίσματα, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς επενδυτές να θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη νίκη του θα είναι ευνοϊκή για τον κλάδο. Αυτό έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα μπορεί να ωφεληθούν άμεσα από την πολιτική του ατζέντα, και έτσι το Bitcoin θεωρείται πλέον το λεγόμενο «Trump Trade» - δηλαδή μια επένδυση που συνδέεται στενά με τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ.

Από την άλλη, η υποψήφια των Δημοκρατικών και νυν αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει έναν πιο σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, αντίθετα με την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, που είχε υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στον κλάδο. Η πιθανότητα χαλάρωσης των κανονισμών σε περίπτωση νίκης του Τραμπ έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στις αγορές, ενισχύοντας το κλίμα για το Bitcoin.

Αυτό το πολιτικό κλίμα έχει οδηγήσει σε μια απότομη αύξηση της τιμής του Bitcoin, η οποία έφτασε κοντά στα 70.000 δολάρια τη Δευτέρα, με τις εισροές σε αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) Bitcoin να αγγίζουν τα 2,4 δισ. δολάρια τις τελευταίες έξι ημέρες. Η επενδυτική κοινότητα βλέπει θετικά τις προοπτικές για πιο φιλικούς κανονισμούς μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, κάτι που ενίσχυσε την άνοδο του κρυπτονομίσματος.

Η άνοδος αυτή του Bitcoin φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με τις κινήσεις στις πλατφόρμες στοιχημάτων, όπου οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Polymarket, η οποία ανήκει στον πρώην γκουρού των κρύπτο Σέιν Κόπλαν, οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν στο 61%, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι αμφίρροπη και ότι οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι.

Παράλληλα, οι αγορές κρυπτονομισμάτων συμπεριφέρονται σαν να θεωρούν σίγουρη τη νίκη του Τραμπ, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο, ιδιαίτερα στο Bitcoin, το οποίο έχει κερδίσει σχεδόν 12% τον τελευταίο μήνα. Η άνοδος αυτή φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των στοιχημάτων στην αγορά ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές, γεγονός που οδήγησε ορισμένους επενδυτές να αναρωτηθούν αν κάποιος τοποθετεί μαζικά στοιχήματα υπέρ του Τραμπ για να επηρεάσει τις αποδόσεις. Μάλιστα, φήμες κάνουν λόγο για έναν και μόνο επενδυτή που έχει στοιχηματίσει έως και 25 εκατ. δολάρια μέσω της Polymarket.

Παρόλο που η αισιοδοξία για μια νίκη του Τραμπ έχει ωθήσει το Bitcoin σε άνοδο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πλατφόρμες στοιχημάτων δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική πιθανότητα ενός εκλογικού αποτελέσματος. Έτσι, ενώ η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί τη νίκη του Τραμπ, οι δημοσκοπήσεις παραμένουν πιο συγκρατημένες και η εκλογική μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί στις κρίσιμες πολιτείες.