Πολιτική

Σε σημείο καμπής η Κουμουνδούρου, με τα δύο στρατόπεδα να ετοιμάζονται για διάσπαση

Σε σημείο καμπής η Κουμουνδούρου, με τα δύο στρατόπεδα να ετοιμάζονται για διάσπαση
Σε κρίσιμο σημείο καμπής φτάνει αυτή την εβδομάδα η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, που συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση για τη μετάθεση ή μη του Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 8 έως 10 Νοεμβρίου.

Αν τα όργανα της Κουμουνδούρου (για τη μετάθεση δεν αρκεί η ΠΓ, αλλά απαιτείται απόφαση και της Κεντρικής Επιτροπής) αποφασίσουν ότι Συνέδριο αναβάλλεται, τότε ή αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η διάσπαση του κόμματος μοιάζουν προδιαγεγραμμένες. Αν το Συνέδριο παραμείνει στην ώρα του, τότε θα μεταβληθεί σε μητέρα όλων των μαχών με έπαθλο τα κλειδιά της Κουμουνδούρου.

Η μετάθεση του Συνεδρίου ενεργοποιεί τη διαδικασία διάσπασης

Σε περίπτωση μετάθεσης του Συνεδρίου, το σενάριο της αποχώρησης Κασσελάκη και δημιουργίας νέου κόμματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για μια σειρά από λόγους. Καταρχάς, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει νόημα να παραμείνει σε ένα κόμμα στο οποίο θα είναι ξεκάθαρο ότι δεν του επιτρέπεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Επιπλέον, θα είναι αδύνατο να συγκρατήσει τις διαρροές απογοητευμένων υποστηρικτών του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προετοιμασία νέου κόμματος από Κασσελάκη

Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες πλήθυναν οι ειδήσεις οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι και ο ίδιος προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο με διάφορα εργαλεία: Α) Ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών και σημαντικών προσωπικών δεδομένων των υποστηρικτών του. Β) Ενοικίαση γραφείων 1.500 τμ. Γ) Δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που τον φέρουν να παραδέχεται σε συνομιλίες του ότι έχει ως στόχο την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδρυση νέου κόμματος και τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Μολονότι ο ίδιος διαψεύδει το τελευταίο και απαντά ότι οι υπογραφές και τα γραφεία αφορούν αποκλειστικά την καμπάνια της υποψηφιότητας του, ήδη δύο βουλευτές που πρόσκεινται στο Κασσελακικό στρατόπεδο έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αποκλειστεί οριστικά από την κούρσα εκλογής νέου προέδρου.

Η απειλή δημοψηφίσματος και το blame game σε περίπτωση διάσπασης

Το ενδεχόμενο για συγκέντρωση υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για το οποίο μίλησε δημόσια ο Στέφανος Κασσελάκης την Παρασκευή το βράδυ, είναι πολύ δύσκολο να ευοδωθεί, καθώς απαιτεί τις υπογραφές του 15% των περίπου 200.000 μελών του κόμματος και στη συνέχεια τη συμμετοχή του 50% των μελών, προκειμένου να είναι έγκυρο. Επομένως, η απειλή χρήσης αυτού του εργαλείου μοιάζει περισσότερο με κίνηση για τη δημιουργία εντυπώσεων, όπως και οι συνεχείς αναφορές του το τελευταίο τριήμερο για τη (μη) δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, το blame game σε περίπτωση διάσπασης του κόμματος θα έχει μεγάλη σημασία για τους συσχετισμούς των δύο νέων κομμάτων.

Πραγματοποίηση Συνεδρίου που θα κρίνει τα πάντα

Ωστόσο, αν τις επόμενες μέρες οι ζυμώσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών της πλειοψηφίας οδηγήσουν σε απόφαση πραγματοποίησης του Συνεδρίου, τότε η σύγκρουση σε αυτό αναμένεται αναμφίβολα να έχει χαρακτήρα ολοκληρωτικού πολέμου και τελικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Από τη μια πλευρά, ο Στέφανος Κασελάκης θα επιδιώξει να ακυρωθούν οι εις βάρος του αποφάσεις για την καθαίρεση του και κυρίως για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του. Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει στον ανώτατο δυνατό επίπεδο ότι ορθώς η Κεντρική Επιτροπή προχώρησε στην ακύρωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη επειδή δεν θα ήταν συμβατή με τις αξίες και τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακραία ένταση χωρίς προηγούμενο

Είναι παραπάνω από προφανές πως, με τέτοια επίδικα και με όσα ακραία περιστατικά έντασης έχουν καταγραφεί στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΕ και σε πολλές Οργανώσεων Μελών, το κλίμα στο Συνέδριο θα είναι χειρότερο από πολεμικό, χωρίς να αποκλείεται η διάλυση του, χωρίς να ληφθεί καν απόφαση. Αυτό είναι εξάλλου και το βασικότερο επιχείρημα όσων λένε ότι θα πρέπει να αναβληθεί.