Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η κυβέρνηση της να υπονομεύει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η κυβέρνηση της να υπονομεύει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Άμεση κοινωνική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αρνείται να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ίσχυε πριν από το 2012».

«Να σταματήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υπονομεύει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζει πως «η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού χωρίς ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, συνιστά απαράδεκτη απόρριψη ενός δικαιώματος των εργαζομένων, το οποίο υποτίθεται ότι αναιρέθηκε προσωρινά στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στην ανακοίνωσή του λέγοντας πως «επιλέγοντας τον ορισμό του κατώτατου μισθού με απόφαση της κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας κ. Κεραμέως, υπονομεύει εξαρχής τον όποιο «διάλογο» ισχυρίζεται ότι θέλει να ξεκινήσει στη συνέχεια για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αρνείται να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ίσχυε πριν από το 2012.

»Η ΕΕ στοχεύει το 80% των εργαζομένων να καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 24,7%, υπολειπόμενη κατά πολύ του μέσου όρου της ΕΕ».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει αναφέροντας πως είναι «άμεση κοινωνική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και η κυβέρνηση οφείλει να τη σεβαστεί».