Πολιτική

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου κερδίζει πόντους

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου κερδίζει πόντους
Αμφίρροπη παραμένει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την πραγματοποίηση ή τη μετάθεση του Έκτακτου Συνεδρίου, καθώς στα στελέχη της πλειοψηφίας καταγράφονται αποκλίνουσες απόψεις, οι οποίες φαίνεται, μάλιστα, πως έχουν μετατραπεί σε μικροσυγκρούσεις που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ωστόσο, όσο περνάει ο χρόνος τόσο μοιάζουν να στενεύουν τα περιθώρια για μία αναβολή, χωρίς από την άλλη να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί κίνηση ανατροπής αυτής της δυναμικής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Προχωρούν οι διαδικασίες

Η πραγματικότητα, πάντως, είναι ότι τόσο η κομματική βάση όσο και μεσαία και ανώτερη στελέχωση της Κουμουνδούρου μπαίνουν όλο και πιο βαθιά σε κλίμα Συνεδρίου, με τον προσυνεδριακό διάλογο να έχει προχωρήσει στις περισσότερες Οργανώσεις Μελών.

Επίσης, σήμερα έληξε η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων, ενώ αύριο λήγει και η προθεσμία εγγραφής στο κόμμα για όσους θέλουν να έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επιπλέον, η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά με ημέρα αργίας λόγω 28ης Οκτωβρίου, άρα χάνεται μία ακόμη μέρα, ενώ το επόμενο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, εκλέγονται οι σύνεδροι.

Τα επιχειρήματα όσων από την πλειοψηφία θέλουν Συνέδριο

Το ότι το κόμμα έχει τεθεί σε προσυνεδριακή λειτουργία είναι, εξάλλου, ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα όσων από την πλειοψηφία θέλουν να προχωρήσει το Συνέδριο. Ακόμη, φαίνεται πως καταγράφεται δυστοκία να συγκροτηθεί απαρτία στην Κεντρική Επιτροπή για τη μετάθεση του Συνεδρίου, καθώς πολλά μέλη της αρνούνται να πάρουν μια τέτοια ευθύνη. Επίσης, σταδιακά αποκρυσταλλώνεται στην πλειοψηφία η εικόνα του ότι θα καταφέρει να υπερισχύσει του κασσελακικού στρατοπέδου και μέσα στο Συνέδριο.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη στελεχών της πλειοψηφίας, στην οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από όλη την περιφέρεια και την Αθήνα, τα οποία αξιολογούνται ως θετικά.

Τα επιχειρήματα όσων προκρίνουν αναβολή

Ωστόσο, το ρίσκο να καταγραφεί μια ήττα στο Συνέδριο, αν οι υπολογισμοί δεν είναι ακριβείς, παραμένει, κάτι που κάνει πολλούς να επιμένουν ότι η αναβολή του Συνεδρίου, η οποία θα υποχρεώσει σε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι η μόνη ασφαλής λύση.

Επιχείρημα αυτής της πλευράς αποτελεί και η εκτίμηση ότι η κασσελακική πλευρά θα προσέλθει με διάθεση «ολικού» πολέμου, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες, για παράδειγμα με την αποχώρηση συνέδρων που δεν θα υπομείνουν την τοξικότητα. Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό η ένταση του Συνεδρίου να ανέβει σε τόσο ψηλά επίπεδα που θα αποτελειώσει τα όποια ψήγματα συγκροτημένου κόμματος υπάρχουν ακόμη στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τριβές στο εσωτερικό της πλειοψηφίας

Με αυτήν την αμφιθυμία να παραμένει στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για την τύχη του Συνεδρίου. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στην επιφάνεια και ορισμένες τριβές μεταξύ των στελεχών, οι οποίες, όμως, δεν φαίνεται να απειλούν την ενότητα στη βάση του κοινού σκοπού, δηλαδή την απομάκρυνση Κασσελάκη. Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι στο εσωτερικό των 87 καταγράφονται πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις ενώ αντίθετα ορισμένα στελέχη που πριν εντάσσονταν στους ενδιάμεσους, όπως ο Νίκος Παππάς, φέρονται να έχουν αυστηρή γραμμή υπέρ της μετάθεσης.

Προς κορύφωση της σύγκρουσης στο Συνέδριο, αν γίνει

Όπως και να έχουν τα πράγματα, κάθε μέρα που περνάει είναι και ένα βήμα προς το Συνέδριο, το οποίο παρόλα αυτά παραμένει αβέβαιο. Αν όντως πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μετατραπεί σε πεδίο άγριας σύγκρουσης με κεντρικό επίδικο την υποψηφιότητα Κασσελάκη