Πολιτική

Δημοσκόπηση: Η άνοδος Ανδρουλάκη και τα 4 μεγάλα ερωτήματα

Δημοσκόπηση: Η άνοδος Ανδρουλάκη και τα 4 μεγάλα ερωτήματα
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ στο κεντρικό δελτίου του Mega, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι η πρώτη μέτρηση που δείχνει με τόσο καθαρό τρόπο ότι υπάρχει ενδεχόμενο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, η Metron Analysis δίνει:

  • Νέα Δημοκρατία 22,5% (από 22% στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου)
  • ΠΑΣΟΚ 15,3% (από 11,6% τον Σεπτέμβρη)
  • Ελληνική Λύση 7% (από 8,1%)
  • ΚΚΕ 6,9% (από 7,2%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 6,8% (από 7%)
  • Πλεύση Ελευθερίας 4,1% (από 3,9%)
  • Φωνή Λογικής 3,5% (από 4%)
  • Νέα Αριστερά 3,1% (από 1,9%)
  • ΝΙΚΗ 1,9% (από 3,3%)
  • ΜέΡΑ25 1,5% (από 1,5%).

metron83_e5189.jpg

Διαφορές και συγκλίσεις

Σε σχέση με άλλες μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μπορούμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις για τη δημοσκόπηση της Metron Analysis:

1. H Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κινείται στο επίπεδο των ευρωεκλογών, αν και η Metron Analysis τη δίνει ελαφρώς ανεβασμένη σε σχέση με τη μέτρησή της τον Σεπτέμβρη. Η Metron βρίσκει τη ΝΔ στο 22,5% ενώ η GPO στο 26,5% και η Alco στο 25%.

2. Το ΠΑΣΟΚ στη Metron εκτινάσσεται στο 15,3%, ανεβασμένο κατά 3,7 μονάδες. Στη μέτρηση της GPO η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ήταν 2,5 μονάδες και στην Alco ήταν 2,1 μονάδες. Η Metron βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στο 15,3%, η GPO στο 14,3% και η Alco στο 25%.

3. Η διαφορά των 7,2 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε δημοσκόπηση.

4. Σε αντίθεση με άλλες δημοσκοπήσεις, η Metron δεν καταγράφει νέα μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ -χάνει μόλις 0,2%. Ωστόσο, το ποσοστό στο οποίο τον βρίσκει (6,8%) είναι παραπλήσιο της GPO (7,6%) και της Alco (6,5%).

5. Η Metron είναι η μόνη εταιρία που καταγράφει σημαντική πτώση της Ακροδεξιάς κατά 3 μονάδες (12,4% από 15,4%). Εντύπωση προκαλούν οι μεγάλες απώλειες της Νίκης.

6. Ωστόσο, και η Metron Analysis δείχνει ότι Λατινοπούλου αρχίζει να σταθεροποιείται ως το δεύτερο κόμμα της Ακροδεξιάς, σε απόσταση ασφαλείας από το όριο του 3%.

7. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι η μόνη που δείχνει τη Νέα Αριστερά να εκτινάσσεται από το 1,9% στο 3,1%.

8. Όπως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι ερωτώμενοι απαντάνε ότι το Νο1 πρόβλημά τους είναι η ακρίβεια. Ενδεχομένως να μη χρειάζεται πλέον να γίνεται η σχετική ερώτηση, γιατί η απάντηση τείνει να γίνει δεδομένη.

metron2 733f5

metron3_7023b.jpg

Τα 4 ερωτήματα

Από τα ευρήματα της Metron Analysis προκύπτει ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Μια διαφορά 7,2 μονάδων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος ανοίγει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι στον ανταγωνισμό για τη διακυβέρνηση -πόσο μάλλον όταν το μομέντουμ το έχει το δεύτερο κόμμα. Για διαπιστωθεί αν τελικά θα συμβεί αυτή η μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό θα χρειαστεί να δούμε και άλλες μετρήσεις που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της Metron.

Σε κάθε περίπτωση, 4 ερωτήματα βρίσκονται στην καρδιά των εξελίξεων:

1. Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιηθεί στα νέα υψηλά επίπεδα; Τον Ιανουάριο του 2022, αμέσως μετά την πρώτη εκλογή Ανδρουλάκη, η Metron Analysis είχε βρει ξανά το ΠΑΣΟΚ στο 15%. Ωστόσο, εκείνη η άνοδος αποδείχτηκε πρόσκαιρη. Τώρα το σκηνικό είναι διαφορετικό αφού η ΝΔ είναι σε κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Ωστόσο, αν ο Ανδρουλάκης δεν πάρει μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες, το μομέντουμ θα χαθεί.

2. Θα αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ του κόμματος εξουσίας ώστε να μπορέσει να κερδίσει ψήφους από άλλους χώρους ως η δύναμη που μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη; Αυτό το ερώτημα είναι σε συνάρτηση με το πρώτο. Αν το πρώτο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιήσει τα δημοσκοπικά κέρδη του, το δεύτερο είναι εξελιχθεί από μεσαίο κόμμα σε κόμμα εξουσία.

3. Τι θα συμβεί με την Ακροδεξιά; Πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η δυναμική του ακροδεξιού χώρου; Θα συνεχιστεί η άνοδος του τελευταίου διαστήματος ή θα αναστραφεί η τάση;

4. Πώς θα εξελιχτεί η σύγκρουση Μητσοτάκη-Σαμαρά; Αυτό ενδέχεται να είναι το πλέον κρίσιμο ερώτημα για τα πολιτικά πράγματα.

Τους επόμενους μήνες θα έχουμε τις απαντήσεις.