Πολιτική

Φίλης: Το δημοψήφισμα είναι "υπερόπλο"

Φίλης: Το δημοψήφισμα είναι "υπερόπλο" Φίλης: Το δημοψήφισμα είναι "υπερόπλο" Φωτογραφία: Φίλης: Το δημοψήφισμα είναι "υπερόπλο"
Φίλης: Το δημοψήφισμα είναι "υπερόπλο" Ως "υπερόπλο" της κυβέρνησης που θα χρησιμοποιηθεί εάν θα χρειαστεί, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα είναι μια ύστατη συνταγματική δυνατότητα, προκειμένου ο λαός -αν κριθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κριθούν, διότι είναι η συμφωνία εκτός της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου- να έχει την τελεσίδικη και αποφασιστική παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε».

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, τονίζοντας: «Είμαστε σε μια λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές για λόγους ουσίας ή επικοινωνιακούς έχουν σκληρύνει. Έχουν βάλει στο τραπέζι θέματα τα οποία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών της διαπραγμάτευσης».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι δανειστές κινούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση «ίσως επειδή νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν όπως έκαναν παλαιότερα», πρόσθεσε ότι «αν επιμείνουν θα διαψευστούν» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία. Για το σημερινό Eurogroup είπε ότι έχει σημασία τι σήμα θα βγει, «αν είναι σήμα κρίσης ή σήμα ότι είμαστε λίγο πριν από τη συμφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δόση που πρέπει να πληρωθεί αύριο στο ΔΝΤ, ανέφερε: «είμαστε σε φάση διαρκούς συνεδρίασης. Αναλόγως των εξελίξεων σήμερα θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις μας». Πάντως, τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει και να υπάρξει συνεννόηση στο Eurogroup για τις επόμενες ημέρες. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα αντιπαράθεσης ενόψει της διαπραγμάτευσης που κάνουμε» επισήμανε.