Πολιτική

Τέλος το Brussels Group - Κορυφώνεται η πολιτική διαπραγμάτευση

Τέλος το Brussels Group - Κορυφώνεται η πολιτική διαπραγμάτευση Τέλος το Brussels Group - Κορυφώνεται η πολιτική διαπραγμάτευση Φωτογραφία: Τέλος το Brussels Group - Κορυφώνεται η πολιτική διαπραγμάτευση
Τέλος το Brussels Group - Κορυφώνεται η πολιτική διαπραγμάτευση Τίτλοι τέλους για το Brussels Group, αφού η διαπραγμάτευση περνά σε επίπεδο εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να ενταθούν, αφού πρέπει να καλυφθούν και τα τελευταία μέτρα της διαδρομής για επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το κείμενο των 47 σελίδων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την επικαιροποιημένη πρόταση για ΦΠΑ και πρωτογενή πλεονάσματα. Η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας έγκειται στο να σημειωθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερες συγκλίσεις με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σε πολιτικό επίπεδο, αυτήν την ώρα, δίνεται μάχη και από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει νέα συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ακόμα παραμένει σταθερή η θέση της Ελλάδας για το χρέος, καθώς για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο το χρέος. «Έχουμε καταθέσει τις  προτάσεις μας και περιμένουμε από τους θεσμούς να τοποθετηθούν επί αυτών» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Πάντως, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει κάποιες παραλλαγές στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, ωστόσο παραμένει η γενική θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θα τεθούν. Σαφής είναι η δέσμευση ότι δεν θα δεχθεί περικοπές σε συντάξεις, όπως φέρεται να ζητεί το ΔΝΤ, αν και κύκλοι του Ταμείου το διαξεύδουν κατηγορηματικά.

Υπενθυμίζεται, ότι η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από και 1,75% για το 2016, με τους δανειστές να ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε 1% και 2% αντίστοιχα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει να αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα κατά μισό δισ. ευρώ παραπάνω.