Πολιτική

Στρατούλης: Τι φέρνει το «Ναι» στο δημοψήφισμα

Στρατούλης: Τι φέρνει το «Ναι» στο δημοψήφισμα Στρατούλης: Τι φέρνει το «Ναι» στο δημοψήφισμα
Στρατούλης: Τι φέρνει το «Ναι» στο δημοψήφισμα Υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα, με συγκεκριμένες αναφορές στα μέτρα που έρχονται, για περικοπές στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, στον ΟΓΑ αλλά και στο ΕΚΑΣ, περιλαμβάνει η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη.

Γίνεται λόγος για μέτρα, που εάν υπερψηφιστεί το «Ναι», θα αυξήσουν κατά 40% τις εισφορές σε αυτοαπασχολούμενους και σε αγρότες. Επίσης, θα επιβαρυνθούν οι 300.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, τα 501.000 άτομα που βρίσκονται στα κατώτατα όρια σύνταξης του ΙΚΑ, ενώ θα καταργηθεί το προνοιακό των κατώτατων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους, που είναι κάτω των 67 ετών, και το πάγωμα των κατώτερων συντάξεων έως το 2021.

Η επιβάρυνση στις συντάξεις θα προκληθεί και από τη συνέχιση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει μειώσεις κατά 15% για όλους το 2015 και συνεχείς μειώσεις τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, ο κ. Στρατούλης επισημαίνει ότι η  εφαρμογή των μνημονιακών νόμων θα φέρει νέες μειώσεις κύριων συντάξεων και νέες έμμεσες μειώσεις συντάξεων λόγω αυξήσεων από 4 σε 6% των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.